Logo Dieet Co Junior

 

Eet mijn kind wel voldoende en gezond? Krijgt hij wel de juiste voedingsstoffen binnen? Worden zijn klachten misschien veroorzaakt door wat hij eet? Vraag het Mariska Rinkel, kinderdiëtist van Dieet & Co Junior. Samen komen we tot de belangrijke basis van gezonde voeding, geheel afgestemd op jouw kind.

 

Hoe werkt de kinderdiëtist?

Kinderen van 0 tot en met 18 jaar kunnen met hun ouders bij mij terecht met uiteenlopende voedingsproblemen. Denk aan:

  • voedselallergie en voedselovergevoeligheid;

  • lactoseintolerantie;

  • buikpijnklachten;

  • overgewicht;

  • ondergewicht;

  • kieskeurigheid met eten.

Het eerste consult is een kennismaking. Ik probeer het probleem duidelijk te krijgen en een eerste stap te zetten. Daarna spreken we 1 à 2 veranderpunten af en in de vervolgconsulten kijken we hoe dat gaat, of er nog meer veranderd kan worden, waar je tegenaan loopt en wat de mogelijke oplossingen daarvoor zijn. Het aantal consulten verschilt per vraagstelling maar ik probeer kind en ouders altijd binnen een aantal keer het vertrouwen te geven om zelf verder te gaan met gezonde voeding.

 

Kind staat centraal

Het is heel belangrijk om kinderen al vanaf de basis gezonde voeding aan te leren. Voor hen moet het nog een tweede natuur worden om gezonde keuzes te maken. En dat leer je ze het beste door ze er persoonlijk bij te betrekken, wat al vanaf een jaar of 5 a 6 prima mogelijk is. Ik maak daarom binnen de consulten echt contact met je kind, bijvoorbeeld met een gesprekje of een spelletje. Als er sprake is van allergie probeer ik te laten zien dat eten niet een en al beperking is. Ik geef genoeg alternatieven om eten leuk te laten zijn. Geen standaard advies of streng dieet maar een advies dat wordt afgestemd op de wensen en gewoontes van jouw kind en jullie gezin. Ieder kind is tenslotte uniek.

 

Korte lijnen collega-therapeuten

Wanneer het probleem verdergaat dan een voedingsprobleem, signaleer ik dit tijdig en zal ik jou en je kind doorverwijzen naar een specialist die jullie verder kan helpen. In het Paramedisch Centrum in Schagen, waar Dieet & Co Junior is gevestigd, zijn de lijnen met andere therapeuten heel kort: advies van een (kinder)fysiotherapeut, een logopedist en een kinderergotherapeut is snel ingewonnen. Stel, jouw kind is een kritische eter. Dan kan dit te maken hebben met een prikkelverwerkingsprobleem in de mond. Zodra de ergotherapeut dit probleem heeft opgelost, zal ook het eten beter gaan. Zo maken de specialisten van het Paramedisch Centrum gebruik van elkaars deskundigheid en kunnen zij jou en je kind, indien nodig, een bredere behandeling bieden.

 

Voedingsadvies aan zwangeren

De gezondheid van het kind begint al bij de gezonde voeding van de zwangere vrouw. De eerste 1000 dagen van een kind zijn namelijk bepalend voor de gezondheid. Van die 1000 dagen zit een kind gemiddeld 280 dagen in de buik van zijn moeder. Op het moment dat zij tijdens haar zwangerschap gezond eet, legt ze dus al een goede basis aan voor haar kind. Om aanstaande moeders zo goed mogelijk te begeleiden, werk ik veel samen met de verloskundigen in de regio. Zij verwijzen zwangeren bijvoorbeeld door wanneer er sprake is van een verstoorde glucosespiegel. Ook aanstaande moeders met een te hoog gewicht doen er goed aan dieetadvies in te winnen. Het blijkt namelijk dat een te hoog gewicht een risico is voor de gezondheid van je kind op langere termijn. Het is daarom zeker verstandig om ook tijdens je zwangerschap naar een diëtist te gaan en er op die manier voor te zorgen dat je niet te veel aankomt.

 

Wat krijg je vergoed?

In de basisverzekering wordt dieetadvisering vergoed voor 3 uur per jaar. Kinderen hebben geen eigen risico. Afhankelijk van je aanvullende verzekering worden mogelijk extra uren vergoed. Kijk in de polisvoorwaarden welke voorwaarden en bedragen jouw verzekeraar hanteert. Heb je toch nog vragen? Wij helpen je graag verder.

 

Waar vind je de kinderdiëtist?

Noord 84a
1741 BG Schagen
085-4884700
 
Meer informatie over de specifieke deskundigheid van de kinderdiëtist vind je in de flyer: "Samen werken aan (op)voeding"
 
 
 NKD logo 300 dpi