Stoppen met roken?

Wil jij ook stoppen met roken? Je bent in goed gezelschap. Want 75 – 80% van de mensen die roken, is van plan om in de toekomst te stoppen met roken. Wat houdt je tegen? Bang dat je aankomt misschien

stoppen met roken.png

Op internet (stivoro, ikstop.nl, trimbos.nl) is de volgende informatie te vinden over roken en stoppen met roken. 

 • In Nederland zijn 2,8-3,5 miljoen mensen die roken
 • Ongeveer 2,2 miljoen mensen roken dagelijks
 • Maar liefst 75-81% van de rokers is van plan om in de toekomst te stoppen
 • 65% heeft ooit van zijn leven een stoppoging ondernomen
 • In 2014 deed 29% van de rokers een poging om te stoppen. Dit gaat om ruim 800.000 mensen
 • In Nederland rookt 24 procent van alle mensen van 12 jaar en ouder
 • Mannen roken meer en ook vaker dan vrouwen. Het percentage van rokende mannen ligt 7% hoger dan het percentage rokende vrouwen
 • De meeste rokers zijn tussen de 18 en 30 jaar

Angst voor aankomen

Bij het stoppen met roken komen veel mensen aan in gewicht. Dit is een van de redenen dat mensen (nog) niet stoppen met roken. Dat aankomen heeft meerdere oorzaken. Meestal spelen die allemaal samen een rol, hoewel de ene persoon meer last heeft van het een dan van het ander.

Stofwisseling

De eerste oorzaak ligt bij het veranderen van de stofwisseling. Mensen die roken hebben een hogere stofwisseling. Door te stoppen met roken, heeft je lichaam wat minder energie (calorieën) nodig. Als je helemaal niets verandert aan wat je eet, dan kom je hierdoor tóch aan in gewicht. Cijfers hierover variëren tussen 2.8 en 5 kg.

Reuk, smaak en eetlust

Als je stopt met roken, dan verbeteren je reuk en smaak. Doordat je beter kunt ruiken en proeven, is het eten lekkerder. Daardoor gaan de meeste mensen ook meer eten. Daarnaast zorgt nicotine voor een remming van de eetlust. Mensen die roken hebben minder eetlust dan mensen die niet roken.

Omgaan met ontwenning

En dan is er nog het deel wat voor de meeste mensen voor de grootste gewichtstoename zorgt: het omgaan met ontwenning. Deels is de verslaving lichamelijk; dat is de nicotine. Deels is de verslaving geestelijk; bij allerlei dagelijkse bezigheden gewend zijn te roken. Bijvoorbeeld ‘s ochtends bij de koffie, in de pauze, na het eten, met vrienden, bij uitgaan of feestjes. Vaak worden dit soort momenten vervangen door iets te eten. Een sigaret bij de koffie wordt vervangen door koekje(s) bij de koffie. Dropjes onderweg. Als koffie met een sigaret voor het ontbijt wegvalt, dan wordt er vaak meer gegeten.

Tips!

 1. Door je bewust te zijn van deze valkuilen, kun je de gewichtstoename deels beperken
 2. Zorg voor voldoende gezonde alternatieven in huis als je een snack attackvoelt aankomen: handje noten, vers fruit, bakje kwark, snackgroenten
 3. Zorg voor afleiding: ga naar buiten voor een frisse neus (vermijd de rokershoek!), ga sporten, trap een balletje met je (klein)kinderen, ga iets nieuws doen waarbij je geen associaties hebt met roken.

 

PS Stoppen met roken heeft altijd zin! Lees meer over de effecten van stoppen met roken op je gezondheid (bijvoorbeeld dat al na 20 minuten na je laatste sigaret, je bloeddruk daalt.....)

 

 

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via