Afvallen door goed te kauwen

Om gezond te zijn, is het belangrijk dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.  Dit begint al in je mond. Een belangrijke eerste stap voor een goede gezondheid is goed kauwen! Hier heeft Jose 29 mei al een beetje over verteld in haar filmpje naar aanleiding van de vraag vers fruit of smoothies.

Goed kauwen helpt de hersenen  bepalen wanneer er voldoende gegeten is en wanneer we vol zitten. Als je op voedsel moet kauwen blijft het langer in je mond en hierdoor hebben de hersenen ook meer tijd om vast te stellen of je verzadigd bent. Fruit eten dus en af toe drinken omdat het gewoon erg lekker is.

Enzymen in speeksel

De spijsvertering begint al in de mond. Als je iets in je mond stopt, is kauwen een automatische reactie. Hierdoor wordt de speekselaanmaak gestimuleerd en hierin zitten allerlei enzymen. Speekselenzymen breken zetmeel af en zetten het om in glucose. Daarnaast wordt het eten hierdoor zachter en kan je het makkelijker doorslikken. Een van die enzymen in het speeksel is amylase, dit enzym knipt als het ware koolhydraten in stukjes waardoor dit later in de spijsvertering makkelijker verteerd wordt. Door goed te kauwen kan amylase beter op het voedsel inwerken.

Is het je wel eens opgevallen, als je yoghurt of kwark vanuit het pak eet, het later dunner is? Dit komt doordat er vanuit je speeksel amylase in komt, welke alvast koolhydraten wat gaat afbreken en hierdoor verminderd de bindkracht.

Gebit

Kauwen is ook belangrijk voor je gebit, de enzymen in het speeksel neutraliseren zuren afkomstig uit voedsel en doden bacteriën in je mond. Hierdoor worden ontstekingen en gaatjes voorkomen.

Verzadiging

Goed kauwen helpt de hersenen ook bepalen wanneer er voldoende gegeten is en wanneer we vol zitten. Vooral bij voedsel met een hardere structuur blijft het voedsel langer in de mond omdat we goed moeten kauwen en hierdoor hebben de hersenen ook meer tijd om vast te stellen of je vol zit/verzadigd bent. Kijk bijvoorbeeld maar naar rauwe of gekookte groenten, van dat laatste kunnen we meer eten.

Minder darmklachten

Tijdens het kauwen wordt het voedsel geanalyseerd en worden kenmerken zoals smaak en structuur doorgeseind naar de hersenen. Die brengen vervolgens het spijsverteringsstelsel in paraatheid. Goed gekauwd eten heeft een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden afgebroken en opgenomen. Door goed te kauwen, kun je overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen. Goed kauwen is daarom ook heel belangrijk bij Prikkelbare Darm Syndroom.

Kauwen en het brein

Steeds meer onderzoeken geven aan dat goed kauwen mogelijk het geheugen verbetert. Het verbetert de doorbloeding van bepaalde delen van het brein en zorgt dat de hartfrequentie omhoog gaat. Volgens prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie (VU Amsterdam) en Bewegingswetenschappen (RU Groningen), kan goed kauwen eraan bijdragen dat oudere mensen langer hun zelfstandigheid behouden.

 

Hoe leer je beter kauwen?

Je manier van kauwen is niet zo gemakkelijk aan te passen. Het is onbewust gedrag. Daarom is bewustwording een belangrijke eerste stap. Neem de tijd en eet met aandacht. Ga rustig aan tafel zitten en vermijd activiteiten als lezen en televisie kijken tijdens de maaltijd. Leg je bestek ook regelmatig neer en neem pas een volgende hap als je mond weer leeg is.

Wat je ook kan helpen, is om eens te tellen hoe vaak je kauwt en vervolgens proberen het aantal kauwbewegingen te verhogen. Of neem kleinere happen. Ook op vloeibaar voedsel kun je kauwen. Als je bij het eten drinkt, moet je zorgen dat je je eten niet wegspoelt. Drink pas wanneer je je eten hebt doorgeslikt.

 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Wij zijn gewoon bereikbaar en maken gebruik van beeldbellen, telefonische consulten en afspraken in de praktijk. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.