Alcohol - Onschuldig?

 

Tijdens de “30 - dagen challenge” gaan we aan de slag met het omzetten van minder goede gewoontes naar betere gewoontes: minder chips eten, op tijd slapen, de smartphone wat sneller aan de kant, niet snoepen na het eten, dagelijks een rondje wandelen……

Veel van deze gewoontes hebben te maken met de BRAVO-leefstijlthema’s. Deze worden vaak genoemd als leidraad voor een gezonde leefstijl.
De B staat voor voldoende Bewegen, de R voor niet Roken, de A voor matig of geen Alcohol, de V voor gezonde Voeding en de O voor Ontspanning en herstel.

 

Vandaag gaat het over de A van matig of geen Alcohol: 

 

Terwijl we van roken allemaal heel duidelijk op een rijtje hebben waarom het niet gezond voor je is, worden de risico's van alcohol nog regelmatig weggewoven. Een onderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS en het Trimbos-instituut in 2019 liet zien dat het slecht gesteld is met de Nederlandse kennis over de gezondheidsrisico's van alcohol.

 

hoe zit het met jouw kennis?

 

Wist je bijvoorbeeld dat alcohol het risico op het ontstaan van kanker vergroot? Slechts 9% van de deelnemers aan het onderzoek wist dit. Of dat alcoholgebruik de kans op borstkanker vergroot? Jaarlijks zijn er meer dan 1000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is. Slechts 5% van de respondenten wist dit.

De negatieve gevolgen van alcohol op een rijtje:

  • Volwassen vrouwen die 1 glas alcohol of meer per dag drinken, hebben een verhoogde kans op borstkanker. Voor jonge vrouwen is dit risico nog groter.
  • Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe.
  • Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe. Daarvoor is duidelijk wetenschappelijk bewijs. Als je daarnaast rookt is het schadelijke effect nog groter.
  • Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden.
  • Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte). Bij vrouwen neemt het risico op diabetes type 2 toe bij het langdurig drinken van te veel sterke drank.

Er lijken echter ook enkele positieve effect te bestaan van een matig gebruik van alcohol (1 glas per dag): 

  • Het is aannemelijk dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten en dementie.
  • Daarnaast lijkt een matig gebruik van bier en wijn samen te hangen met een lager risico op longkanker.
  • Ook lijkt matig alcoholgebruik het risico op, en sterfterisico bij, diabetes type 2 te verkleinen. Mogelijk komt dit door het lagere risico op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn namelijk een belangrijke complicatie bij diabetes.

Maar deze voordelen wegen niet op tegen de eerder genoemde nadelen. En let op: bij meer drinken heb je zeker niet meer gezondheidsvoordeel maar loop je juist wel veel meer gezondheidsrisico. Het advies van de gezondheidsraad is daarom al sinds 2015 (en ook dat wist maar 33% van de ondervraagden uit eerder genoemd onderzoek): Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag, drink niet dagelijks en het zogenaamde bingedrinken (dus de hele week niets en in het weekend los) is nog slechter, waarbij met name het risico op coronaire hartziekten (zoals bijvoorbeeld angina pectoris en myocardinfarct) flink toeneemt.

 

Gezellig....

 

Natuurlijk is een glaasje wijn of bijvoorbeeld een likeurtje na een leuk etentje ook heel gezellig en lekker en wordt het ook vaak onschuldig gevonden. Maar eigenlijk is alcohol gewoon gif voor je lichaam en je lever moet heel hard werken om dit gif weer af te breken: 

 

 

De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur. De afbraaksnelheid van alcohol is constant, en versnelt niet door bijvoorbeeld slaap. Wel kan het afbraaksysteem bij snelle alcoholinname overbelast raken waardoor afvalstoffen zich ophopen wat resulteert in een kater.

Een eenheid alcohol is de term voor één standaardglas alcohol. Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevat een standaardglas bier van 5% (250cc), wijn van 12% (100cc) en sterke drank van 35% (35cc) allemaal evenveel pure alcohol (circa 10 gram). In de praktijk wordt er echter vaak meer in een glas geschonken en is er geen sprake van ‘standaardglas’. Kijk bijvoorbeeld eens naar die prachtige grote wijnglazen in je kast, gaat daar 100 cc in of is dat toch een beetje meer? (Ik kan je verklappen dat daar zomaar 2,5 keer zoveel in kan gaan) en met dat flesje bier na je werk zit je dagelijks over de maximaal aanbevolen hoeveelheid heen.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met je eigen drinkgedrag? Vul de test in om een beeld te krijgen van hoe jij ervoor staat.

bronnen: voedingscentrumexpertise centrum alcoholkennisinstituutbier, brijder

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.