Boekrecensie Healthy Heart

 

Healthy heart is geschreven door Janneke Wittekoek, een cardioloog gespecialiseerd in hart- en vaatgezondheid van vrouwen. Zij pleit voor een gezondere leefstijl om zo een groot deel van de hart- en vaatziekten bij vrouwen te kunnen voorkomen. In dit boek werkte zij samen met Prins van den Bergh, een kok die de recepten voor dit boek heeft ontwikkeld. Deze samenwerking heeft geleid tot een prachtig boek vol achtergrond informatie en heerlijke recepten, speciaal geschreven voor vrouwen die hun hart-gezondheid willen verbeteren.

Wij vinden dit boek een aanwinst voor iedereen die aan de slag wil met leefstijlverandering.

In dit boek legt Janneke uit hoe het hart werkt en beschrijft ze de signalen en symptomen welke duiden op hartproblemen. Verder is er verdieping in de leefstijlaanpassingen die de lezer kan doen om de hart- en vaatgezondheid te verbeteren. Zo gaat ze uitgebreid in op risicofactoren zoals roken, alcohol, overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, diabetes, migraine, hormonale problemen, slaap, voeding, ontspanning en beweging. Ze bespreekt hierbij de gewenste streefwaarden en richtlijnen. Vervolgens wijdt ze een hoofdstuk aan beweging en de voordelen hiervan voor het hart en de bloedvaten.

Ze geeft leuke tips, oefeningen en zelfs een wandelschema om de lezer in beweging te krijgen. De achtergrond informatie wordt afgesloten met het hoofdstuk over voeding waarin het Mediterraans dieet wordt uitgelegd. Dit voedingspatroon bevat veel onbewerkte groente, fruit, vis, vezelrijke granen, peulvruchten, is arm aan verzadigd vet en rijk aan onverzadigd vet, gebruikt weinig suiker en maakt matig gebruik van zuivel. Ze gaat in op zout en legt de lezer uit hoe het zit met vet in voeding en het cholesterol in ons lichaam. De achtergrond informatie wordt afgesloten met 3 weekmenu’s en daarmee komen we uit op deel 2 van het boek: de recepten.

De recepten, ontwikkeld door Prins, zijn onderverdeeld in ontbijt, lunch en diner. Het zijn goed uit te voeren recepten zonder ingewikkelde kooktechnieken. De ingrediënten zijn bij de lokale supermarkt verkrijgbaar en zullen voor de meeste lezers bekend zijn.

De Mediterrane voedingsrichtlijnen zie je terug in de recepten. Bij Dieet & Co werken we met de richtlijnen van PuurGezond en die hebben veel raakvlakken met deze manier van eten. In Healthy heart wordt onderscheid gemaakt tussen de voeding voor een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en diabetes mellitus type 2. In de basis zijn er veel overeenkomsten in de producten, maar per aandoening worden bepaalde producten aangeraden of juist beperkt.

In de voedingsrichtlijnen werkt Janneke niet standaard met concrete hoeveelheden in grammen per dag. Dit kan verwarrend zijn voor de lezer. Vooral bij de productgroep: vlees, vis, kip, ei en vleesvervanger lijkt het ons van toegevoegde waarde als daar een concrete hoeveelheid bij genoemd wordt. PuurGezond gaat uit van 125 gram per dag uit deze productgroep. Met de recepten uit dit boek en geen concrete hoeveelheid kom je in de praktijk al gauw boven 125 gram per dag uit. Dat is wat ons betreft een kanttekening van dit boek. Waar wij wel blij van worden, is dat groente een groot aandeel heeft in dit boek. Zou je lunch en diner eten volgens Healthy heart krijg je met gemak 300 gram groente per dag binnen. Daar staan wij volledig achter.

Wat ons betreft is Healthy heart een mooi en bruikbaar (kook)boek. Wij kunnen ons vinden in de producten die geadviseerd worden, maar zouden wel pleiten voor concrete hoeveelheden per productgroep in de voedingsrichtlijnen. Dit boek bevat nuttige achtergrond informatie en spoort de lezer aan tot een betere leefstijl. Wij vinden daarom dit boek een aanwinst voor iedereen die open staat voor leefstijlverandering.

Anna testte al heel wat gerechten uit het boek uit en één daarvan was deze clafoutis met banaan.

Healthy heart, Janneke Wittekoek ; Prins Marcia Van den Bergh ISBN: 9789492798589 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Wij zijn gewoon bereikbaar en maken gebruik van beeldbellen, telefonische consulten en afspraken in de praktijk. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.