Dieetbegeleiding rondom bariatrische chirurgie bij Dieet & Co

 

Steeds vaker zien wij, bij Dieet & Co, mensen op het spreekuur, die in aanmerking komen voor bariatrische chirurgie (operatieve maagverkleining). Dit is niet verwonderlijk, want het aantal mensen dat een bariatrische ingreep ondergaat wordt steeds groter. Momenteel worden er tussen de 9.000 – 10.000 operaties per jaar uitgevoerd, maar de verwachting is dat dit in de komende 5 jaar zal stijgen naar 22.000 – 30.000 per jaar (Netwerk Diëtisten Bariatrische Chirurgie, 2017). Als team van Dieet & Co proberen wij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op dit gebied.

Mensen met (morbide) obesitas hebben vaak zelf al veel geprobeerd om af te vallen. Bariatrische chirurgie geeft hen de mogelijkheid om blijvend af te vallen. Voor de diëtist is er een belangrijke rol weggelegd in deze behandeling. Wij helpen de patiënt bij het aanpassen van hun leefstijl en wij letten op mogelijke voedingsstoffentekorten.  Wij zien zowel mensen in het voortraject als na de operatie.

De zorgverzekeraars stellen o.a. de eis dat iemand minimaal 6 maanden onder behandeling van diëtist moet zijn geweest, in de afgelopen 5 jaar, voordat hij/zij in aanmerking komt voor vergoeding van de operatie. Bij deze mensen gaan wij aan de slag met het verbeteren van het eetpatroon en eetgedrag en bereiden wij hen voor op het leven na de bariatrische ingreep. Vaak zie je dat er dan al gewichtsverlies wordt bereikt en dat verlaagt het risico op complicaties tijdens de operatie. Bij de mensen die wij behandelen in het natraject richten we ons met name op het voorkomen van voedingsstoffentekorten en terugval in oud eetgedrag maar ook het voorkomen van voedingsgerelateerde klachten die ten gevolge van de ingreep kunnen optreden. Het hoofddoel in de hele behandeling is uiteraard gewichtsreductie.

Er komt veel kijken bij een bariatrische ingreep en ons advies is daarom ook: "Laat u voldoende inlichten en voorlichten!"  Diverse ziekenhuizen bieden voorlichtingsbijeenkomsten rondom bariatrische chirurgie.

Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld eens naar deze opname van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde: https://www.youtube.com/watch?v=Oi0MDj4yxe0 

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via