Ondervoeding ligt op de loer bij onze thuiswonende ouderen

 

Sinds de lockdown 5 weken geleden hebben thuiswonende alleenstaande ouderen bijna geen contact met anderen. Eenzijdige, onvolwaardig voeding maakt dat ondervoeding vaker voorkomt en dat heeft een grotere kwetsbaarheid en verminderde kwaliteit van leven tot gevolg.

Ondervoeding was ook voor de Corona crisis al probleem bij ouderen in de thuissituatie: 20% van de ouderen thuis is ondervoed. Door de lockdown hebben ouderen veel minder contacten en daar maken we ons zorgen om. Een grote groep ouderen heeft hart- en vaatzieken, diabetes of er is sprake van vergeetachtigheid of beginnende dementie. Ze hebben minder eetlust en vergeten soms ook te eten doordat ze minder actief zijn. Voor de lockdown kwamen ze nog op straat voor een ommetje en een praatje, kregen ze bezoek, kwamen ze op het spreekuur; met andere woorden er was een soort sociale controle. Deze valt nu weg.

Mariska ziet dit bij haar moeder van 85. Die is ook vergeetachtig. “Tot 5 weken geleden kwam zij elke dag in ons gezin eten maar door een Coronaverdenking kon dat niet meer. Ze maakt nu dagelijks gebruik van de diepvriesmaaltijden die ze eerder incidenteel gebruikte. Deze maaltijden zijn te groot voor haar, ze eet maar de helft. Het op tijd ontdooien en veilig opwarmen wordt steeds meer een probleem.”

“Ze houdt erg van lekkere tussendoortjes. Haar gewicht blijft hierdoor stabiel maar haar voedingstoestand verslechtert. Noodzakelijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, krijgt ze onvoldoende binnen. Omdat ze niet zo erg van wandelen zonder doel houdt en haar vaste activiteiten niet door kunnen gaan is ze veel minder in beweging. Dit maakt haar eetlust minder en haar spiermassa neemt af waardoor ze meer kwetsbaar wordt.”

Ouderen, zoals de moeder van Mariska, zijn er natuurlijk veel meer. Deze groep is voor ons, diëtisten moeilijk te bereiken. De ouderen die bij ons bekend zijn bellen we nu op in plaats van dat ze op locatie komen. Aandacht voor een goed voedingspatroon bij deze kwetsbare groep is belangrijk. Thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers zijn hierbij onmisbaar. Zij kunnen signaleren dat het met eten en drinken niet goed gaat. Zij zien mogelijk de lege koelkast, toenemende vermoeidheid en het horloge dat te ruim gaat zitten (wat duidt op gewichtsverlies).

Gevolgen van ondervoeding

Bij ondervoeding is de inname van energie (calorieën) eiwitten, vitamines en mineralen minder dan het lichaam nodig heeft. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. De kracht neemt af en de kans om te vallen neemt toe. Andere gevolgen zijn: vlugger moe voelen, minder zin hebben om te eten, sneller en ernstiger ziek worden, langer nodig hebben om te herstellen na een ziekte en tragere wondgenezing. Dit alles heeft tot gevolg dat de kwaliteit van leven vermindert.

Laten we daarom met elkaar een oogje in het zeil houden en onze ouderen zo gezond en vitaal mogelijk  houden door aandacht voor eten en drinken te hebben.

Maakt u zich zorgen over u eigen voeding of over de voeding van iemand in uw omgeving? Neem dan contact op met de diëtist voor vragen of eventuele verdere begeleiding. Wij zijn gewoon bereikbaar en maken gebruik van beeldbellen en telefonische consulten. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug en Wieringerwerf.