Waarom het elke dag anti-dieet dag zou moeten zijn

 
Op woensdag 6 mei is het internationale anti-dieet dag. Als je de achtergrond niet kent, zou dit een mooi excuus kunnen zijn om op deze dag lekker te gaan schransen. Echter staan we op deze dag stil bij de grote rol die het slankheidsideaal inneemt in onze samenleving. Deze dag is in het leven geroepen nadat er in 1992 een 15-jarig meisje zelfmoord pleegde omdat ze zichzelf te dik vond. Daarom denken we deze dag niet aan diëten en afvallen, maar aan gezond eten en goed voor jezelf zorgen.

Diëten werken niet

Veel diëten zijn de laatste jaren de revue gepasseerd. Ze beloven allemaal hetzelfde, namelijk veel gewichtsverlies in een korte periode. Dit lukt ook prima, zolang je het maar volhoudt. Vaak zijn diëten te streng, ze leveren te weinig energie, waardoor het onmogelijk is om vol te houden. Daarnaast heb je kans op tekorten aan vitamines en mineralen. Wanneer je stopt met het dieet, verval je meestal in oude voedingsgewoontes en vliegen de kilo’s er weer aan. Door frustratie en niet-helpende gedachten zit je in een mum van tijd weer op je oude gewicht (met meestal + 5 kg). Dat jojo effect is ongezond en zorgt ervoor dat je zwaarder wordt dan je al was. Jammer, want je hebt er waarschijnlijk je best voor gedaan om die kilo’s kwijt te raken. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is de weg naar blijvend gewichtsverlies en een verbetering van je gezondheid. Hiervoor is gedragsverandering nodig en diëten besteden daar weinig aandacht aan.

Wanneer is er sprake van een gezondheidsrisico?

Met de Body Mass Index (BMI) kan de verhouding tussen lengte en gewicht worden berekend. Bij een BMI tussen de 18,5 en 25 zou er sprake zijn van een gezond gewicht, tussen 25 en 30 overgewicht en een BMI van 30 of hoger betekent obesitas.

Wil je weten wat jouw BMI is, kijk dan op de site van het Voedingscentrum.

De BMI is een snelle en gemakkelijke methode om vast te stellen of je een gezond gewicht hebt. De BMI houdt geen rekening met de vetverdeling. Visceraal vet (vet in de buik) zorgt voor gezondheidsproblemen, terwijl vet op de heupen en benen dat niet lijkt te doen. Je middelomtrek zegt iets over de hoeveelheid vet in je buikholte. Het is daarom nuttig om je middelomtrek te meten om iets te kunnen zeggen over je gezondheidsrisico. Je meet je middelomtrek tussen de onderkant van je ribben en de bovenkant van je heup. (wil je precies weten hoe, kijk dan bij het Voedingscentrum voor een uitleg). Bij vrouwen betekent een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm dat er sprake is van overgewicht en boven de 88 cm obesitas. Bij mannen betekent tussen de 94 en 102 cm overgewicht en boven de 102 cm obesitas.

Gezonde gedragsverandering

Van een lijstje eten of weekmenu’s volgen, leren je niet om je voedingsgewoontes te veranderen. Wanneer wij in de praktijk aan onze cliënten vragen op welke momenten ze teveel of de verkeerde producten eten, weten zij dit vaak goed te benoemen. Dat is stap 1, het herkennen en bewust worden van je eigen slechte voedingsgewoontes. Kijk daarna eens kritisch naar waarom je op dat moment teveel eet of naar de verkeerde producten grijpt. Sta even stil en bepaal of het maaghonger (fysieke honger) of hoofdhonger (lekkere trek) is. Denk vervolgens in oplossingen. Wat zou je kunnen doen om die honger de volgende keer te voorkomen? Wat kun je allemaal bedenken en wat is voor jou praktisch haalbaar? Probeer te denken in acties die je wel gaat doen en niet in acties die je niet gaat doen. Gedragsverandering vraagt om een goede voorbereiding.

Voorbeeld:

"Aan het eind van de dag gaat het altijd mis, ik heb dan honger en op weg naar huis kan ik het niet laten om te stoppen bij het tankstation voor een zak drop. Het gaat mij niet helpen om te mezelf voor te nemen om geen drop meer te kopen en te hopen dat die honger afneemt. Wat mij wel zou kunnen helpen, is een tussendoortje te nemen rond 16 uur. Ik neem de volgende dag een snee brood extra mee naar mijn werk en eet die rond 16 uur op. Voor de terugweg heb ik een bakje snoeptomaten mee en die eet ik onderweg op in de auto. Als ik thuis kom, heb ik wel trek maar ik kan me nu inhouden en snoep niet tijdens het koken uit de pan."

 

Houd er rekening mee dat het aanleren van nieuwe gewoontes tijd kost, vaak wordt een periode van 3 maanden genoemd, maar het heeft er ook mee te maken hoe vaak je oefent met je nieuwe gedrag en hoeveel waarde je hecht aan de oude gewoonte.

Onze tips wanneer je aan de slag wilt met gedragsverandering voor een gezond voedingspatroon:

  • Denk groot maar neem altijd kleine stapjes om daar te komen. Richt je dus steeds op een kleine verandering en als je die tot een nieuwe gewoonte hebt gemaakt, ga je verder met de volgende stap.
  • Wees voorbereid. Denk na over wat er nodig is om jouw nieuwe gewoonte succesvol te laten zijn en zorg dat je alles in huis hebt. Bedenk wat je wel gaat doen en niet wat je niet gaat doen.
  • Wees lief voor jezelf. Gedragsverandering gaat met vallen en opstaan. Veroordeel jezelf niet als het mis gaat, maar complimenteer jezelf dat je dit opmerkt. Misschien moet je je plan wel bijstellen of was je bezig om 3 stappen tegelijk te zetten. Van je fouten kun je leren. Jezelf straffen leidt tot niet-helpende gedachten en tot overeten.
  • Gun jezelf zo nu en dan wat ongezonds. Hier verschilt een dieet van een gezond voedingspatroon. Maak bewust keuzes en neem iets waar je ontzettend van geniet en eet dit met aandacht. Dat geeft voldoening en smaakbevrediging. Dat is wat anders dan gedachteloos op zaterdagavond uit gewoonte een zak chips leeg te eten bij de tv.

 

In onze nieuwe cursus van PuurGezond Fit in 5 weken besteden wij veel aandacht aan gedragsverandering. In Schagen is deze cursus al gestart. In Den Helder en Anna Paulowna wordt deze cursus in het najaar ook aangeboden.

Heb je interesse en wil je je alvast inschrijven? Of heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wij zijn gewoon bereikbaar en maken gebruik van beeldbellen en telefonische consulten. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug en Wieringerwerf.