Waarom PuurGezond eten?

Photo by Peter Bond on Unsplash

 

Kies je voor PuurGezond, dan kies je voor lekker en onbewerkt eten. Maar wat is dan het negatieve effect van bewerkt eten op de gezondheid?

Bijna al het voedsel dat we eten is op de één of andere manier bewerkt. Sommige bewerkingen zijn nuttig en maken ons voedsel langer houdbaar (waardoor we minder voedsel weggooien) en/of microbiologisch veiliger (wat zorgt voor minder voedselinfecties).

Maar er zijn ook bewerkingen waarbij vanuit gezondheidsoogpunt overbodige stoffen worden toegevoegd die alleen bedoeld zijn om bepaalde voedingsmiddelen aantrekkelijker maken en je er meer van te laten eten zoals kleur-, geur- en smaakstoffen in snoep en snacks.

De bewerking van voedsel voor een betere houdbaarheid kan het ook minder gezond maken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van zout en suiker als conserveringsmiddel zoals bij vleeswaren en het industrieel harden van vetzuren zoals bij koekjes.

Waar we ons vooral zorgen over moeten maken is het gebruik van steeds meer sterk bewerkt fabrieksvoedsel (de zogeheten ‘ultra-processed foods ’). Dit omdat deze voedingsmiddelen een belangrijke bijdrage leveren aan het toenemen van allerlei welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Dat sterk bewerkte voedsel is meestal gebaseerd op geraffineerde onderdelen van voedsel (bijvoorbeeld bloem uit graan; suikerstroop uit maïs). Deze voedingsmiddelen zijn door de fabrikanten zo gemaakt dat wij er geen weerstand tegen kunnen bieden. Ze zijn gemakkelijk en heel erg lekker, maar hebben vaak een beperkte voedingswaarde. Ze missen vaak essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en zijn vezelarm maar bevatten juist wel veel calorieën.

We worden dagelijks verleid om juist dit sterk bewerkte voedsel te (over)consumeren door een even intensieve als agressieve marketing, een onvermijdelijke en alomtegenwoordige beschikbaarheid (je kunt ze op treinstations, in winkels, supermarkten en op benzinestations slechts met moeite ontwijken), een lage prijs en een groeiende portiegrootte. Deze voedingsmiddelen dragen wereldwijd enorm bij aan de inname van geraffineerd zetmeel, suikers, zout en transvetten en daarmee aan de enorme toename van welvaartsziekten.

Wil je je gezondheid een boost geven? Kies dan voor pure, onbewerkte producten. Deze leveren namelijk meer vitamines, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen dan bewerkte en geraffineerde producten. Kies bij elke maaltijd voor een basis van onbewerkte producten en je zit goed. Pure producten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, volle graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis.

 

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen en Schagerbrug. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via