Healthy heart is geschreven door Janneke Wittekoek, een cardioloog gespecialiseerd in hart- en vaatgezondheid van vrouwen. Zij pleit voor een gezondere leefstijl om zo een groot deel van de hart- en vaatziekten bij vrouwen te kunnen voorkomen. In dit boek werkte zij samen met Prins van den Bergh, een kok die de recepten voor dit boek heeft ontwikkeld. Deze samenwerking heeft geleid tot een prachtig boek vol achtergrond informatie en heerlijke recepten, speciaal geschreven voor vrouwen die hun hart-gezondheid willen verbeteren.

Wij vinden dit boek een aanwinst voor iedereen die aan de slag wil met leefstijlverandering.

 

 

 

 

Om gezond te zijn, is het belangrijk dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.  Dit begint al in je mond. Een belangrijke eerste stap voor een goede gezondheid is goed kauwen! Hier heeft Jose 29 mei al een beetje over verteld in haar filmpje naar aanleiding van de vraag vers fruit of smoothies.

Goed kauwen helpt de hersenen  bepalen wanneer er voldoende gegeten is en wanneer we vol zitten. Als je op voedsel moet kauwen blijft het langer in je mond en hierdoor hebben de hersenen ook meer tijd om vast te stellen of je verzadigd bent. Fruit eten dus en af toe drinken omdat het gewoon erg lekker is.

In gemeente Schagen draait inmiddels 2 schooljaren het project Ik Lekker Fit op de basisscholen. Het preventieprogramma voor gezonde leefstijl.
De afsluiting van dit schooljaar is natuurlijk een hele andere. In drukke schooltijden staat de aandacht voor gezonde voeding, leefstijl en bewegen al snel onder druk.
Maak juist nu gebruik van het aanbod van ‘Ik Lekker Fit’!
Lees meer over "Ik Lekker Fit" in de laatste nieuwsbrief.  

Tegenwoordig wordt er in de media veel aandacht besteed aan eiwit in onze voeding. Dat ze belangrijk zijn, hoeven we jullie niet te vertellen. Met een gezonde basisvoeding is het vaak mogelijk om je eiwitbehoefte te halen. Maar ben je zwanger, ouder dan 70 jaar, een fanatieke sporter of herstellende? Dan heb je wat meer eiwit nodig. 

 

 

Vanaf volgende week vrijdag, 12 juni, hebben we er een nieuwe locatie bij!

Het adres:
Huisartsenpraktijk Warmenhuizen
Doorbraak 6
1749 AM Warmenhuizen
 
 

 

Vanaf maandag 25 mei vinden de spreekuren in Julianadorp plaats op een nieuwe locatie.

Het adres:
Schoolweg 38
1787 AW Julianadorp
 

 

Utrecht, 14 mei 2020: Onze beroepsvereniging vraagt met onderstaand persbericht aandacht voor de rol van de diëtist bij het herstel en de revalidatie van Covid-19 patiënten: Veel (ex-)covid patiënten kampen met een ernstig verstoorde voedingstoestand. Het herstel kan in sommige gevallen langer dan een jaar duren. Voeding en beweging spelen daarbij een cruciale rol. De NVD heeft daarom een speciaal behandelplan opgesteld voor de behandeling bij Covid-19 na ontslag uit het ziekenhuis. Een effectieve revalidatie vraagt goede samenwerking tussen onder meer huisartsen, diëtisten, oefen- en fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen. 

   

Vanaf maandag 18 mei kunnen we je weer ontvangen op een aantal van onze locaties. Het kan, het mag, het moet niet. We werken ook nog steeds met beeldbellen en telefonische consulten.

Wanneer je kiest voor een afspraak op locatie zijn er een aantal voorwaarden: 

 

   

Op woensdag 6 mei is het internationale anti-dieet dag. Als je de achtergrond niet kent, zou dit een mooi excuus kunnen zijn om op deze dag lekker te gaan schransen. Echter staan we op deze dag stil bij de grote rol die het slankheidsideaal inneemt in onze samenleving. Deze dag is in het leven geroepen nadat er in 1992 een 15-jarig meisje zelfmoord pleegde omdat ze zichzelf te dik vond. Daarom denken we deze dag niet aan diëten en afvallen, maar aan gezond eten en goed voor jezelf zorgen.

   

Sinds de lockdown 5 weken geleden hebben thuiswonende alleenstaande ouderen bijna geen contact met anderen. Eenzijdige, onvolwaardig voeding maakt dat ondervoeding vaker voorkomt en dat heeft een grotere kwetsbaarheid en verminderde kwaliteit van leven tot gevolg.

 

 

 

  

De meeste mensen werken verplicht vanuit huis en de sportscholen hebben hun deuren gesloten. Voor sommigen kan deze situatie voor ongewenste gewichtstoename zorgen. De verleiding om te gaan snaaien, kan met thuis werken groter zijn. Misschien liggen er verleidingen in je keukenkastjes en denk je thuis vaker aan eten? Mogelijk zit je nu wat minder lekker in je vel of verveel je je? Het kan lastig zijn om dan niet toe te geven wanneer je de behoefte voelt om te gaan snaaien. Als je je daarin herkent, heb je mogelijk wat aan onze tips om ongewenste gewichtstoename te voorkomen.

 

 

Maatregelen blijven langer van kracht

 

Bij Dieet & Co staat gezondheid voorop. Daarom nemen we ook onze verantwoordelijkheid in het voorkomen van het verspreiden van het Corona/COVID-19 virus.

Alle geplande afspraken en huisbezoeken tot en met dinsdag 28 april worden omgezet naar telefonische afspraken (met of zonder beeld).
Mocht je de komende periode een afspraak hebben staan, dan wordt je hierover in de week voorafgaand aan de afspraak per email of telefonisch op de hoogte gebracht.

 

Heb je een verwijzing van je huisarts, specialist of verloskundige? Wil je voedingsadvies voor jezelf of je gezin? Je kunt je gewoon blijven aanmelden. Ook eerste afspraken doen we telefonisch of via beeldbellen.

 

Voor vragen zijn wij elke dag bereikbaar op 085-4884700,  of ons contactformulier
Wij helpen jou om je doel te bereiken. Ook in deze onzekere periode willen we er voor je zijn.
 
Het team van Dieet & Co
Anna, José, Martine, Maureen, Patricia en Mariska
 
Kies je voor PuurGezond, dan kies je voor lekker en onbewerkt eten. Maar wat is dan het negatieve effect van bewerkt eten op de gezondheid?

Bijna al het voedsel dat we eten is op de één of andere manier bewerkt. Sommige bewerkingen zijn nuttig en maken ons voedsel langer houdbaar (waardoor we minder voedsel weggooien) en/of microbiologisch veiliger (wat zorgt voor minder voedselinfecties).

Maar er zijn ook bewerkingen waarbij vanuit gezondheidsoogpunt overbodige stoffen worden toegevoegd die alleen bedoeld zijn om bepaalde voedingsmiddelen aantrekkelijker maken en je er meer van te laten eten zoals kleur-, geur- en smaakstoffen in snoep en snacks. 

 

 

 
Eet PuurGezond én start met hardlopen bij TAS'82 in Schagen!
Ben je afvallen en wil je op gewicht blijven? Zoek je tips en ideeën om je leefstijl te veranderen? Wil je misschien juist nog wat afvallen? Dan is de cursus 'Eet Puur Gezond' geschikt voor jou. Omdat beweging ook een belangrijk onderdeel is van de gezonde leefstijl kun je de cursus in Schagen tegen gereduceerd tarief combineren met een hardloopcursus bij TAS'82 in Schagen!
 
 
 

 
Woensdagmiddag 12 februari 2020 is er een beweeginstuif voor jonge kinderen (0-4 jaar) én hun ouders in Sportzaal Waldervaart, Merelstraat 38 in Schagen. Van 14:30 tot 16:00 uur kunnen baby’s, dreumesen, peuters en kleuters zich vermaken bij verschillende spel- en beweegonderdelen speciaal ingericht op de leeftijd en het beweegniveau van het jonge kind. Er is voor deze doelgroep ook informatie en advies verkrijgbaar over gezond voedingspatroon en de gezonde leefstijl.
 
 
 
 

 
Al een jaar of 10 ben ik actief bezig met open-water-zwemmen, over het algemeen niet om wedstrijden te winnen (dat zit er nou eenmaal niet in) maar vooral omdat ik het heerlijk vind in het open water. Dat is voor mij echt een plek om te ontspannen tijdens inspanning.
 
Het afgelopen najaar is daar een nieuwe dimensie bij gekomen: Een aantal van mijn zwemmaatjes (van de Openwaterswimmingclub) in het buitenbad van zwembad de Waterdam in Volendam, gaan in de winter niet naar binnen maar blijven trainen in het buitenbad, in voorbereiding op het ijszwemmen (wedstrijden zwemmen in een watertemperatuur van 5 graden of lager). Voor mij reden om aan het einde van de zomer te besluiten om mee te doen en eens te gaan kijken hoe lang ik dat vol zou houden…. Met de wedstrijd van afgelopen weekend als voorlopig hoogtepunt.
 
Wanneer ik in mijn omgeving vertel waar ik mee bezig ben, word ik vaak voor gek verklaard en mijn standaardantwoord is dan “Alles voor het bruine vet!”. Het gezonde vet dat meer aangemaakt zou worden wanneer je je lichaam vaker blootstelt aan kou. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met dat bruine vet? 
 

Januari, de tijd van goede voornemens. Nu eindelijk eens gaan beginnen met sporten, zorgen voor een betere nachtrust, gezonder eten, minder stress, 10 kilo afvallen..... Jammer genoeg komt er van veel van die plannen niet zo veel terecht. Het gaat een paar dagen goed, misschien met heel veel discipline een paar weken maar na een tijdje merk je dat je toch weer terug bent gevallen in je oude patroon. Met de nieuwe cursus van Dieet & Co "Eet PuurGezond" gaan we aan de slag om veranderingen in gang te zetten die je wel kunt gaan volhouden.

 

 

 

 

 

 

 

Overgewicht bij kinderen heeft vrijwel altijd meerdere oorzaken. Voor JOGG staat één ding voorop: dat is niet de schuld van het kind. Omdat er meestal meerdere oorzaken zijn, is ook de oplossing naar een gezond gewicht een combinatie van factoren. Eén belangrijk aspect hierbij is goede voeding. Binnen het netwerk van ondersteunende partners is, in de JOGG-gemeente Schagen, Dieet&Co daarom een belangrijke kompaan geworden.Overgewicht bij kinderen heeft vrijwel altijd meerdere oorzaken. Voor JOGG staat één ding voorop: dat is niet de schuld van het kind. Omdat er meestal meerdere oorzaken zijn, is ook de oplossing naar een gezond gewicht een combinatie van factoren. Eén belangrijk aspect hierbij is goede voeding. Binnen het netwerk van ondersteunende partners is in de JOGG-gemeente Schagen Dieet&Co daarom een belangrijke kompaan geworden.

Een interview met Judith Gielens (JOGG Schagen) en Mariska Rinkel (Dieet&Co) Tekst: Marcel Migo

Voor kinderen en jongeren die een opstapje nodig hebben om met plezier en zelfvertrouwen te kunnen bewegen organiseert Team Sportservice Schagen ‘Club Extra’: Leuke beweeglessen die kinderen en jongeren plezier brengen in het bewegen.

De gymles is niet voor alle kinderen even leuk. Soms is er een beweegachterstand ontstaan waardoor het zelfvertrouwen daalt. Een kind heeft bijvoorbeeld een sociaalemotionele of motorische achterstand. Dan kan het gebeuren dat kinderen en jongeren problemen ervaren in de omgang met leeftijdsgenootjes. Kinderen verliezen hun plezier in bewegen. Dat is jammer, want juist bewegen kan ze zoveel brengen in hun lichamelijke maar ook psychische gezondheid. Club Extra kan deze kinderen helpen om weer met plezier te gaan bewegen.

Heb je tijdens een verjaardag of een barbecue moeite om al die verleidingen te weerstaan? Kom je na een bezoek aan de supermarkt altijd terug met aankopen die je niet nodig had? Of wellicht ben je iemand die graag de pannen leeg schept? Dan is de kans groot dat je een verleidingseter bent. Dat noemen we ook wel extern eetgedrag. Een verleidingseter is iemand die gevoelig is voor externe prikkels zoals geur, smaak en de presentatie van voedsel. Die prikkels zetten aan tot eten terwijl er geen fysieke honger hoeft te zijn. Een verleidingseter eet gauw teveel omdat er door de externe prikkels, niet goed geluisterd wordt naar het eigen verzadigingsgevoel. Hierdoor kan het lichaamsgewicht onbedoeld stijgen. Je kunt aanpassingen maken in je gedrag of omgeving, zodat de verleidingen minder zichtbaar zijn. Dan zal het verleidingseten verminderen. Dat is goed nieuws want je kunt dus invloed uitoefenen op dit eetgedrag!

 

TAS'82 is klaar voor 2019 en start op maandag 21 januari met een (nieuwe) cursus wandelbootcamp. Bewegen op een uitdagende manier. Wandeltrainingen in combinatie met spierversterkende oefeningen op de atletiekbaan in Schagen. Dames en heren (vanaf 18 jaar) kunnen meedoen met deze trainingen. 10 weken lang kunnen de deelnemers op maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur de gevarieerde trainingen ervaren. Dieet & Co levert een bijdrage aan deze trainingen.

 

 

  

 

 

 

 

Stel, je wordt door je huisarts verwezen naar de diëtist. Hoe zit dat dan met de vergoeding door de zorgverzekering? Hoe zit het nu en hoe is het straks in 2019?
Collega-diëtist Sacha de Jong schreef hier een heel duidelijke blog over en de Nederlandse Diëtisten Vereniging ontwikkelde een duidelijke infographic, die we hier graag met je delen.
Daarnaast ook een mooi overzicht van verzekeraars en hun vergoeding voor de diëtist, neem dit mee wanneer je je keuze gaat maken voor je zorgverzekeraar voor volgend jaar!
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De gemeente Schagen vindt het belangrijk dat de jeugd opgroeit in een gezonde omgeving. Om hier positief aan bij te dragen heeft de gemeente geld vrijgemaakt voor preventieve gezondheidsprojecten gericht op kinderen op de basisschool. Een van deze projecten is “IK LEKKER FIT SCHAGEN” waarbij aan alle kinderen op de basisschool gastlessen over gezond eten worden aangeboden. “Het belangrijkste doel is dat kinderen een les over gezonde voeding krijgen, waarbij zij kennis opdoen, ervaring delen en zich bewust worden van wat ze dagelijks eten en drinken”, legt burgemeester Marjan van Kampen uit. “Hierdoor zijn zij beter in staat gezonde keuzes te maken.”  

 

 

 

 

 

Tijdens de laatste run van de 8e editie van de wijkenloop in Schagen was ook de Businessrun op de atletiekbaan van TAS82. Dieet & Co heeft met haar mix team van jong tot oud tijdens deze loop een mooie prestatie geleverd. In totaal is er door dit team 72 kilometer hardgelopen.