In januari waren we met de collega's aanwezig bij "De Vrouwenhart-show" van Janneke Wittekoek, in het DeLaMar-theater in Amsterdam. Anna kon er helaas niet bij zijn dus die kreeg van ons het boek Healthy Heart van Janneke Wittekoek en Prins Marcia Van den Bergh. Inmiddels heeft ze het boek uitgebreid gelezen en de recepten in het boek getest. En volgens Anna was dit wel een heel verrassend en wat haar betreft onverwacht lekker recept.

Anna schreef ook een recensie over het boek. 

 

 

Gezond eten tijdens je zwangerschap is belangrijk voor jezelf en voor je kindje. Bij Dieet&Co zien we voornamelijk de zwangere vrouwen met problemen rondom de zwangerschap, bijvoorbeeld een verhoogde bloedsuiker, ernstige misselijkheidsklachten of vrouwen die hun gewichtstoename tijdens de zwangerschap in de gaten willen houden. Over alles wat je al vóór en tijdens je zwangerschap kunt doen met je voeding hebben de experts van I'm a Foodie een prachtig boek geschreven "Eet als een expert, Zwanger!" (cadeautip voor die vriendin die net zwanger is ;-)). Uit dit boek maakte José deze broccoli-couscous-bowl. Ook heel geschikt en lekker wanneer je niet zwanger bent.  

 

 

Wie heeft er tegenwoordig geen airfryer staan thuis? Nou kun je die natuurlijk gebruiken voor het bakken van frietjes, frikandellen en andere snacks. Maar Anna gebruikte hem om een gezonde appelcake te maken. Een leuk en lekker recept voor het weekend.

 

 

 

 

 

De combinatie bieten en geitenkaas is geweldig! En dan ook nog eens in de vorm van een hartige taart..... Heerlijk!
Anna vond het recept op leuke recepten en inmiddels hebben we hem allemaal al uitgetest.
Echt een aanrader voor het komend weekend! 
 
 

 

 

 

Een tosti ham-kaas is natuurlijk bij iedereen wel bekend. Maar wist je dat je veel meer leuke en lekkere tosti's kan maken?
Met deze tosti's gaan we op wereldreis! Kies bijvoorbeeld eens voor de Tosti Hawaï, Tosti Caprese of de Tosti Provençaal
En heb je nou geen tosti-ijzer? Het kan ook gewoon in de koekenpan of in de oven, zoals Mariska deed. 
 

 

 

 

Op zoek naar een leuk en lekker tussendoortje? Maak dan eens deze appelflappen van volkorenwraps:
Ontzettend leuk om met de kinderen te maken en een stuk gezonder dan de (natuurlijk ook heel lekkere) appelflappen die je in de winkel koopt. 

 

 

 

 

Ook wortelen en uien zijn in onze regio veel te vinden in de verkoopstalletjes. Natuurlijk lekker met aardappelen in een stamppot maar Anna maakte er, zonder de aardappelen, deze lekkere wortelsoep mee.

 

 

 

 

Het stond deze week in de krant: We eten de laatste tijd veel meer producten van de speciaalzaak. Maar ook weten we de weg naar plaatselijke leveranciers en stalletjes langs de weg steeds beter te vinden. Er zijn ook op internet steeds meer overzichten te vinden van waar jij vlakbij huis plaatselijk lekkers kan halen.

José haalde zuurkool bij Bakkum's boetje en maakte daar deze lekkere simpele zuurkoolschotel mee. Lekker voor nu de temperatuur weer een beetje lager is.....  

 

 

De Maag Lever Darm Stichting heeft een prachtig digitaal boekje uitgegeven met leuke recepten met peulvruchten. Een mooie manier om extra vezels binnen te krijgen. Martine maakte deze peulvruchtenpannenkoekjes, waarmee je per persoon zomaar 11 gram vezels binnenkrijgt, ruim een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Een leuk gerecht voor een keer een andere lunch!

Het peulvruchtenreceptenboekje is aan te vragen via https://www.mlds.nl/receptenboekje-peulvruchten/

  

 
 

Verwen jezelf met het lekkers wat het voorjaar te bieden heeft. Fruitsalade doet het altijd goed, zeker als je er nog wat extra smaakmakers aan toe voegt. Een beetje limoensap, wat verse munt, een lepeltje vanillesuiker… en om het helemaal af te maken nog een topping van wat granaatappelpitjes en fijngehakte nootjes, zoals hier pistachenootjes.

 

 

 

 

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare tonijnsalade in de winkel halen. Maar zelfgemaakt is toch veel lekkerder?

En supermakkelijk!

 

 

 

 

De gezondheidsraad adviseert ons om bewerkt vlees en vleeswaren zo min mogelijk te eten en ook zoetbeleg te laten staan. Maar wat doe je dan op je brood? Anna maakte deze doperwtenspread voor de variatie

  

 

 

 

Hummus uit de supermarkt is een prima product maar wist je dat hummus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk zelf te maken is?

En het leuke is dat je dan ook nog allerlei eigen variaties kunt maken! 

Een lekker onderdeel van de gezonde borrelplank 

 

 

 

 

 

Een lekker onderdeel van de gezonde borrelplank is deze rauwkost met dipsaus

Simpel te maken en heel lekker!

 

 

 

 

Voor een gezellig momentje in het weekend: Een gezonde(re) borrelplank!

Bijzonder op deze plank zijn de zelfgemaakte bieterballen, afkomstig van de site van PuurGezond, waar ze werden gegeten met een guacamoledip en tomatenketchup. Anna maakte er zelf 2 lekkere sausjes bij.

 

 

 

Zelf je eigen brood bakken is toch het leukste wat er is! Helemaal wanneer het een lekker gevuld brood is, zoals Anna maakte.

Voor het Paasontbijt is dit volkorenrozijnenbrood een echte aanrader. Leuk om zaterdag samen te maken.

 

 

 

 

Omdat het bijna Pasen is en daar nu eenmaal een eitje bij hoort: Deze week lekker zelf eiersalade maken!
 
Lekker op een sneetje brood of knäckebröd.
 
 
 
 
 
 
Lekker samen met de kinderen in de keuken aan de slag? Anna maakte deze mugcake in de magnetron, in de smaken chocolade en abrikoos. Makkelijk en leuk om samen met de kinderen te maken en geschikt als ontbijt of als stevig tussendoortje. Heel leuk om te zien hoe de mugcake in de magnetron omhoog komt!

Heb je geen magnetron dan lukt het ook in de oven: 175 graden – 25 minuten. 

  

 

 

Mariska merkte dat ze, nu ze thuis aan het werk is, toch wat vaker zin heeft in iets anders tussendoor dan fruit zoals op een normale werkdag op locatie. Daarom is ze op zoek gegaan naar een gezonde lekkernij voor bij de koffie of thee en kwam uit op deze frangipanecake van healthyfoodlove.nl

Helaas is het nu niet wenselijk om veel supermarkten af te gaan op zoek naar ingrediënten dus hier en daar is het recept wat aangepast. Het volkorenmeel in plaats van tarwebloem was een bewuste keuze om de cake nog wat meer vezels te laten bevatten.

Het resultaat mag er zijn!  

 

 

De laatste dag van de week zonder vlees. We hopen vooral dat deze week inspiratie heeft gegeven om eens wat vaker of misschien helemaal vlees te vervangen door plantaardige producten. Voor deze zondag een mooie salade die Anna klaarmaakte. Je kunt hem in zetten als voor- of bijgerecht maar ook heel goed als een leuke lunchvariant. 

 

 

 

 

Tempé en Tofu zijn oude bekenden wanneer het om vleesvervangers gaat en relatief onbewerkt in vergelijking met de nieuwe vleesvervangers zoals bijvoorbeeld groenteburgers, die ook vaak nog veel zout bevatten.

Anna maakte deze andijviestamppot met pittige tempé uit het kookboek Healthy Heart (ISBN: 9789492798589) van Janneke Wittekoek en Prins van den Bergh. 

  

 

 

Favoriet als vleesvervangers blijven de peulvruchten. Betaalbaar, divers en heel vriendelijk voor het mileu. Deze ovenschotel, die Mariska vond op francescakookt.nl, is met zwarte bonen en heel eenvoudig klaar te maken.

 

 

 

 

 

 

Het groeit het hele jaar door aan grote bomen in Thailand: Jackfruit! Deze fruitsoort, lokaal ook wel ‘Thong Prasert’ genoemd, kun je op 2 manieren eten: rijp en geel of jong en groen. In Nederland vind je vooral de jonge jackfruit in blik. Deze is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is.

Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En als je het lang genoeg laat sudderen krijgt het een vlezige structuur, hierdoor kun je het heel goed gebruiken als vervanging voor vlees in verschillende gerecht. Let wel op, want jackfruit heeft niet dezelfde voedingswaarde als vlees en kan hiermee niet als enige vleesvervanger gebruikt worden. 

Anna maakte deze gevulde wraps met jackfruit  

 

Uit het boek "Vegarabia - Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten" (ISBN 9789461431240) maakte Anna dit lekkere vegetarische recept met kikkererwten. Bijzonder is de yoghurt die op het laatste moment aan het stoofgerecht wordt toegevoegd. Dit gerecht is heerlijk met couscous met rozijnen!