Skip to main content

FODMAP-arme worteltaart

Het recept voor deze FODMAP-arme taart vond ik op site van FODMAP-foodies, waar je nog veel meer andere leuke recepten voor het FODMAP-arme dieet kunt vinden. Zeker taart en andere zoetigheid kan nog wel een uitdaging zijn wanneer je het FODMAP-arme dieet volgt. Het recept dat ik vond heb ik wel een klein beetje naar mijn smaak aangepast maar het is nog steeds geschikt. Het taartje bevat (zonder het glazuurlaagje) geen toegevoegde suikers, de zoete smaak komt van de bananen en een handje rozijnen. Toen ik de taart een week later nog eens maakte ben ik verder gaan experimenteren en heb ik 50 gram maizena vervangen door 50 gram havermout. Dit zorgde voor een iets luchtiger taartje.

Ingrediënten voor 1 taart van ca.10 stukjes

  • 100 ml olie
  • 2 gele bananen (ca. 200 gram) (bruine bananen zijn niet geschikt voor het FODMAP-arm dieet)
  • 3 eieren
  • merg van 1 vanillestokje
  • 100 gram maizena (gebruik voor een wat luchtiger variant 50 gram maizena en 50 gram havermout)
  • 80 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 3 grote wortels, geraspt (ca 300 gram)
  • 40 gram pecannoten, gehakt
  • 40 gram rozijnen, geweld
  • half pakje lactosevrije roomkaas
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (vanwege de lekkere smaak)

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160C
  • Vet een taartvorm in met een beetje olie en bekleed met bakpapier
  • Klop in een kom de olie, bananen, eieren en vanille goed door elkaar met een mixer.
  • Roer in een andere kom de maizena (en eventueel havermout), boekweitmeel, amandelmeel, zout, bakpoeder en speculaaskruiden goed door elkaar.
  • Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten en roer vervolgens de geraspte wortel, gehakte pecannoten en rozijnen door het beslag.
  • Stort het beslag in de taartvorm en bak de worteltaart in ca. 45 minuten gaar.
  • Controleer of de taart gaar is; steek een satéprikker in het midden van de taart. Als deze er schoon uitkomt is de taart goed. Laat de taart goed afkoelen op een rooster.
  • mix een half bakje lactosevrije roomkaas en een eetlepel kokosbloesemsuiker door elkaar en strijk dit over de bovenkant van de taart.

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?