Skip to main content

Frisse vegan "kwark"taart

Heb je iets te vieren dit weekend? Dat het weekend is bijvoorbeeld? ;-) Maak dan eens deze frisse vegan "kwark"taart. Een plantaardig alternatief voor de bekende kwarktaart. Anna maakt hem al jaren en hij is ook favoriet bij kinderen. De zuivellaag is lekker fris en de koekjesbodem zorgt voor wat zoetigheid. 

Ingrediënten 

  • 500 ml naturel sojayoghurt (koelschap)
  • 250 ml sojaroom om te kloppen (koelschap)
  • 500 gram verse aardbeien, schoongemaakt + eventueel aardbeien om te garneren
  • 7 gram agar agar (of 7 blaadjes gelatine maar dan is de taart niet meer vegan)
  • 1 pak koffieleutjes (of bastogne koek maar dan is de taart niet meer vegan)
  • 70 gram plantaardige margarine + om de springvorm in te vetten (of boter maar dan is de taart niet meer vegan)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • springvorm met een doorsnede van 24 cm

Bereidingswijze 

  • Smelt de margarine in een pan.
  • Verkruimel de koekjes (ik gebruikte een keukenmachine) en roer door de gesmolten margarine.
  • Vet de springvorm in met margarine en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe de koekkruimels in de springvorm, verdeel over de bodem en druk goed aan.
  • Zet de vorm weg in de koelkast.
  • Pureer de aardbeien fijn (ik gebruikte een staafmixer en een hoge kom) en doe in een pan.
  • Voeg de agar agar* toe en roer door de aardbeienpuree. Zorg dat de agar agar helemaal is opgelost, gebruik eventueel een garde.
  • Breng de aardbeienpuree aan de kook. Kook 1 minuut zachtjes door. Laat vervolgens een beetje afkoelen.
  • Roer de soja yoghurt door de aardbeienpuree en laat afkoelen tot het lauwwarm is.
  • Klop intussen de sojaroom op met 1 zakje vanillesuiker (ik gebruikte een handmixer en een beslagkom).
  • Als de aardbeienyoghurt afgekoeld is tot lauw warm, kun je het bij de opgeklopte sojaroom voegen en met een spatel door elkaar mengen.
  • Giet het mengsel in de springvorm en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Garneer de taart eventueel met aardbeien voor je hem serveert.

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?