Skip to main content

Geroosterde bieten met gegratineerde geitenkaas

Heerlijk die bieten uit eigen tuin! Anna's zoon heeft tijdelijk een eigen groententuintje van school. De bieten zijn heerlijk maar om ze nou elke keer te koken.. Zo werd dit recept van een bietensalade gevonden op de site van RTL nieuws. De bieten, samen met warme geitenkaas en geroosterde hazelnoten zijn een smakelijke combinatie. Het recept is van Hugo Kennis.
 
Tip: maak de siroop die als dressing over de salade gaat al op tijd klaar, zodat deze al is afgekoeld voordat hij over de salade gaat.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800g rode bieten
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • zout
  • peper
  • 3 takjes rozemarijn
  • 150ml rode wijnazijn (of balsamico)
  • 60g suiker
  • 2 rollen geitenkaas (a 180 g)
  • 75g blanke hazelnoten
  • 150g veldsla

Bereidingswijze siroop

  • Doe de suiker samen met de rode wijnazijn in een steelpan en breng het aan de kook.
  • Doe ondertussen twee takjes rozemarijn plus een snufje zout en peper erin.
  • Laat het geheel rustig inkoken, totdat het een stroperige substantie is. (Mijn tip: kook niet te lang door want als de stroop afkoelt wordt het hard. Van het vuur halen als het al minder vloeibaar wordt, je kunt hem altijd terug op het vuur zetten)
Bereidingswijze salade
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was en snijd je de bieten in parten en leg je ze in een ovenschaal. Heb je jonge, verse bieten, dan hoef je ze niet te schillen.
  • Pak de knoflooktenen erbij, deze pel je niet, maar houd je in de knoflookschil.
  • Pel en snijd de rode uien in parten en doe ze samen met de knoflook en een royale scheut olie, snufje zout en peper in de ovenschaal.
  • Als finishing touch breek je twee rozemarijntakjes in stukken. Deze leg je tussen de groenten.
  • Zet de schotel voor zo'n dertig minuten de voorverwarmde oven (200°C). Laat het net zolang roosteren, totdat de bieten beetgaar zijn.
  • Snijd de rollen geitenkaas elk in zes stukken, en leg het op een met aluminiumfolie beklede bakplaat (of schaal, net wat je nog aan ovengerei over hebt).
  • Zodra de geroosterde bieten klaar zijn, zet je de oven op de grillstand en laat je de geitenkaas in twee minuten gratineren.
  • Terwijl de geitenkaas in de oven staat, kunnen de hazelnoten in een droge koekenpan worden geroosterd.
  • Maak je de veldsla aan met een scheutje olijfolie, azijn, zout en peper. (dit heb ik niet gedaan)
  • Maak de borden op: Begin met het verdelen van de sla. Schep de geroosterde bieten erbij en leg daar de gegratineerde geitenkaas overheen. Lepel de stroop over het gerecht en bestrooi het met hazelnoten.
Eet smakelijk!
 
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?