Havermout uit de oven
Afgelopen zaterdag was ik voor Dieet & Co aanwezig bij het 5-jarig jubileum van Doortrappen om de aanwezigen wat te vertellen over gezonde keuzes in de voeding. Natuurlijk wilden we ze ook wat lekkers laten proeven en daarvoor had collega Veerle van de praktijk van Roos Klaver een leuk recept geopperd. Dus stond ik vrijdagavond in de keuken om het recept voor te bereiden. Wel spannend want stel dat het zou mislukken, dan had ik niets....
Maar het recept is prima gelukt! Resultaat een lekker tussendoortje op basis van havermout, banaan, melk, proteinepoeder (waardoor de reep meteen eiwitrijk werd, handig voor bij het sporten) yoghurt en frambozen. Snijd ze in kleine blokjes voor een klein hapje of in reepjes om onderweg wat stevigers mee te hebben. Je kunt de proteinepoeder eventueel ook weglaten voor een meer basis recept.
En Veerle meldde me dat er nog heel veel leuke variaties op te vinden zijn op de instagramaccount van @emmapetersen, zoals bijvoorbeeld een bannofee-variant!
Simpel en snel klaar!
Ingrediënten voor een kleine ovenschaal
Basis recept
- 2 rijpe bananen
- 200 gram fijne havervlokken
- 60 gram proteinepoeder (ik heb hier de vanillevariant gebruikt omdat collega Mariska die nog had staan ;-))
- 1 theelepel bakpoeder
- 420 ml melk (dit mag ook een plantaardige melkvariant zijn)
- olie om de schaal in te vetten
Voor de topping (hierin kun je naar smaak variëren)
- 140 gram frambozen (diepvries kan prima en is een stuk goedkoper)
- 100 gram yoghurt naar keuze (ik gebruikte Griekse yoghurt10%)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte)
- Vet een ovenschaal in met olie (voor de zekerheid had ik er een velletje bakpapier onder gedaan)
- Prak of draai de bananen fijn
- Voeg hier havermout, proteinpoeder, bakpoeder en melk aan toe en meng dit goed door tot een mooie massa
- Doe het mengsel in een ovenschaal
- Verdeel de frambozen over het mengsel (ik heb ze heel gelaten in het originele recept werden ze verwarmd en meer tot een massa gemaakt)
- Strijk de yoghurt hier voorzichtig overeen (dit hoeft niet persé egaal gestreken te worden maar het is wel lekker wanneer ieder stukje een beetje yoghurt bevat)
- Bak voor ongeveer 35 minuten.
- Laat de havermout goed afkoelen en snijd in stukjes of reepjes.
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via