Skip to main content

Jackfruit-wraps

Het groeit het hele jaar door aan grote bomen in Thailand: Jackfruit! Deze fruitsoort, lokaal ook wel ‘Thong Prasert’ genoemd, kun je op 2 manieren eten: rijp en geel of jong en groen. In Nederland vind je vooral de jonge jackfruit in blik. Deze is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is.

Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En als je het lang genoeg laat sudderen krijgt het een vlezige structuur, hierdoor kun je het heel goed gebruiken als vervanging voor vlees in verschillende gerecht. Let wel op, want jackfruit heeft niet dezelfde voedingswaarde als vlees en kan hiermee niet als enige vleesvervanger gebruikt worden. 

Anna maakte deze gevulde wraps met jackfruit

Ingrediënten voor 5 goed gevulde wraps

  • 5 volkoren wraps (medium)
  • 2 blikken jackfruit, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel komijn
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olie
  • 50 ml bbq-saus
  • 200-300 ml groentebouillon
  • 1 klein blikje zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 avocado in stukjes
  • snoeptomaatjes, gehalveerd
  • zakje sla
  • klein blikje mais, afgespoeld en uitgelekt
  • dikke yoghurt
Bereidingswijze:
  • Snijd harde stukjes van de jackfruit weg
  • Doe de jackfruit in een kom en bestrooi met de kruiden en specerijen, schep goed om zodat alle jackfruit bedekt is met de kruiden
  • Snipper de ui en knoflook
  • Verhit 2-3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui totdat deze glazig ziet
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee
  • Voeg de jackfruit toe en bak 3 minuten mee. Blijf omscheppen om aanbakken te voorkomen!
  • Doe de bbq-saus in de pan en schep alles door elkaar
  • Voeg beetje bij beetje een groot deel van de bouillon toe en laat de jackfruit 20 minuten zachtjes pruttelen
  • Voeg wanneer het mengsel te droog wordt wat extra bouillon toe zodat je uiteindelijk een smeuïg geheel krijgt
  • Trek de jackfruit uit elkaar met 2 vorken (zoals pulled pork)
  • Voeg in de laatste minuten de bonen toe en blijf het mengsel door elkaar scheppen tot het goed doorgewarmd is
  • Maak de wraps met sla, jackfruit-mengsel, mais, tomaatjes, avocado en dikke yoghurt.

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, en Schagerbrug. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?