Skip to main content

Noorse vissoep

Ik (Martine) koop van diepgevroren vis. Handig om op voorraad te hebben en in verhouding ook wat voordeliger. Maar soms blijft er dan nog een verdwaald stukje zalm achter in de vriezer... Deze Noorse vissoep is een mooie manier om de restjes vis uit de vriezer op te maken. Het recept kreeg ik het van mijn moeder die het weer van haar Noorse achterbuurman kreeg. Oorspronkelijk een recept voor een pan vol maar ik heb een aanpassing gemaakt om er zijn tweeën van de genieten op een winterse dag.

Ingrediënten voor 2 flinke porties soep

  • 200 gram geraspte wortel (ik heb hem ook eens met blokjes wortel gemaakt maar geraspt is echt lekkerder!)
  • 1 prei, in dunne schijfjes gesneden
  • verse dille en peterselie, fijn gehakt/geknipt
  • 1-2 eetlepels boter/olie
  • 1 eetlepel bloem 
  • 1 eetlepel currypasta (ik gebruikte een rode currypasta van de toko)
  • 800 ml water
  • 1 visbouillonblokje
  • 100 gram diepvriesgarnalen
  • 1 stukje zalm of een andere vissoort uit de diepvries (iets ontdooid)
  • klein bekertje crème fraiche
  • (een paar kruimige aardappelen indien gewenst voor de vulling)

Bereidingswijze 

  • Kook 800 ml water (in de waterkoker of een aparte pan)
  • Snijd de vis (half bevroren) in niet te kleine blokjes
  • Verhit de boter of olie in een ruime pan
  • Fruit de wortel en prei aan en voeg de currypasta toe en bak deze even mee
  • Doe er flink wat dille en peterselie bij
  • Strooi de bloem ervover, goed doorroeren!
  • Giet het kokende water er overheen en het visbouillonblokje
  • (indien gewenst, de gekookte aardappelen in stukjes toevoegen en ca 1/2 liter heet water extra)
  • Ca 10 minuten laten koken, onder af en toe roeren
  • Leg de vis er in, 5 à 8 minuten zachtjes laten koken onder deksel.(5 min. voor verse vis, 8 min. voor halfbevroren vis)
  • Doe de bevroren garnalen er in
  • Nog 2 min. laten koken.
  • Serveer met een eetlepel crème fraîche en verse dille
Heerlijk met een vers gebakken stokbroodje
 
Eet smakelijk!
 
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?