Pinole-reep
Opeens kwam ik het op verschillende plekken tegen: "Pinole", een voedzame mix van geroosterd maismeel, chiazaad, piloncillo (pure rietsuiker of Mexicaanse bruine suiker) en kaneel. Het is afkomstig van de Tarahumara in Mexico, die uitgebreid worden beschreven in het boek "Born to run" van Christopher Mcdougall. De echte naam van hun stam is Rarámuri, waarvan de vertaling is: "Zij die snel rennen". Deze stam staat bekend om hun enorme uithoudingsvermogen en vermogen om op weinig brandstof langdurig te kunnen blijven doorgaan. Pinole lijkt een van de geheimen te zijn en is een bron van vooral koolhydraten maar ook wat vetten en eiwitten die langdurige energie zou leveren. Pinole is de basis van verschillende recepten zoals een voedzame pap, als toevoeging aan smoothies of gemengd met water of melk tot een warme drank. Ik maakte er sportreepjes mee en ik heb voor mijzelf gemerkt dat deze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Een kleine zoektocht op Pubmed laat zien dat er wel enig onderzoek naar gedaan is maar ik vond het vooral een leuke manier om de kant-en-klare commerciële reepjes te omzeilen en eens wat anders bij het sporten te gebruiken.
Ingrediënten voor 8 reepjes
- 175 gram masa harina (Mexicaans meel, de maiskorrel wordt behandeld met kalkwater (nixtamalisatie) waardoor de maïs beter verteerbaar wordt en beter maalbaar, ik kocht het bij de Turkse supermarkt)
- 2 eetlepels chiazaad
- ca. 100 gram dadels
- 1 theelepel kaneel (of meer naar smaak)
- 2 eetlepels honing (bij gebrek aan piloncillo)
- 150 ml water
Bereiding
-
meng masa harina en chiazaad door elkaar
- verhit een koekenpan tot middelmatige warmte en rooster het mengsel gedurende 8-10 minuten in de koekenpan
- blijf voortdurend roeren, het mengsel mag niet verbranden
- Laat het mengsel goed afkoelen
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot er een dikke massa is ontstaan
- Wanneer je het idee hebt dat de massa nog een beetje te korrelig is kun je wat meer water toevoegen
- Vorm 8 reepjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bak gedurende 10-12 minuten in de oven tot de buitenkant droog aanvoelt en er kleine barstjes in het oppervlak ontstaan
- Laat volledig afkoelen voordat je ze gaat eten.
Eet smakelijk!
Tip: Ik vond ze in deze vorm iets flauw van smaak, ik ga de volgende keer wat rozijnen door het deeg kneden.
1 reepje bevat ca. 140 kcal, 1 gram vet, 2 gram eiwit en 30 gram koolhydraten