Skip to main content

Platbrood van groente met FODMAP-arme pesto

Deze week in de Fodmapserie van recepten een heerlijk broodje van groente en amandelmeel. Patricia maakte deze super lekkere broodjes. Ze zijn extra lekker in combinatie met de pesto. Super goed in te vriezen en tevoorschijn te halen als je even snel iets mee wilt nemen in plaats van gewoon brood. beide recepten komen van de fodmap foodies.

Ingrediënten platbrood

  • 4 winterpenen / 2 courgettes
  • 150 g amandelmeel
  • 4 eieren
  • 2 el kruiden bijv. Italiaanse kruiden, Mexicaanse kruiden of Indiase kruiden. Let op: gebruik een variant zonder knoflook en/of ui.
  • Zout en peper

Ingrediënten pesto

  • 1 volle hand bascilicum
  • 10 zongedroogde tomaten op oliebasis
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el geroosterde amandelen
  • 2 el parmezaanse kaas
  • 50-100ml olijfolie

 

Bereidingswijze platbrood:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de courgette of rasp en was de wortelen.
  • Snijd de groente in stukken en vul een keukenmachine tot driekwart vol met stukken groente. Mix tot er korrels ontstaan (een soort groenterijst) Doe de groenterijst in een kom. Herhaal tot je alle stukken groente hebt gebruikt.
  • Meet 1 liter groenterijst af. Mix dit met de amandelmeel eieren en kruiden. Je kunt hier het best een houten spatel, groente lepel of je handen voor gebruiken.
  • Je krijgt een soort dik, plakkerig beslag. Is het beslag nog te vochtig? Voeg dan nog wat meel to. Breng op smaak met zout en peper en roer tot alles goed gemengd is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het groentemengsel uit op de bakplaat. Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel of je handen.
  • Bak het platbrood in ca. 25 min tot 35 minuten gaar en goudbruin aan de randen/bovenkant. Haal de bakplaat van de onderkant af en snijd het groente platbrood in stukken.
  • Serveer het liefst nog warm met roomboter, olijfolie of andere lekkere fodmap arme spread of pest. Bewaar het platbrood in de koelkast of vries een paar plakjes in voor later.

Bereidingswijze pesto:

  • Doe alle ingredienten in een keukenmachine.
  • Mix alle ingredienten goed door elkaar tot een gladde pesto ontstaat.
  • Als de blender niet meer mengt, maar allen de onderkant fijnhakt, druk dan voorzichtig aan met een houten lepel.
  • Voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe als de pesto te droog is.
  • Bewaar in de koelkast. In een goed afgesloten potje is hij een week houdbaar.

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?