Skip to main content

Quinoa salade

Pas geleden had ik (Martine) een online vergadering van de vereniging van sportdiëtisten waar ik bij aangesloten ben. Als afsluiting werd er een ontzettend leuke online kookworkshop georganiseerd. Vooraf kregen we een boodschappenlijstje en alle sportdiëtisten stonden met hun  laptop in hun eigen keuken mee te koken met Janneke Pieterson sportdiëtist, sportdocent en chefkok voor verschillende teams met haar eigen bedrijf Sportkeuken. Wat een leuke manier om samen aan de slag te gaan! Deze quinoa-salade houd ik er in ieder geval in!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 120 gram quinoa 
  • 1 aubergine 
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt 
  • Ras el hanout kruiden
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • peper en zout
  • citroensap of azijn
  • Bosui
  • 1 rode of gele paprika (of voor wat meer groente, gewoon 2 erdoor doen!)
  • 200 gram wortel 
  • 100 gram feta
  • Rucola
  • Peterselie (optioneel)

Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen
  • snijd de paprika in stukjes (niet te klein) 
  • snijd de wortel in reepjes of dunne plakjes
  • halveer de aubergine in de lengte en snijd de ene helft in dunne plakjes 
  • doe wortel, paprika en aubergineplakjes in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat peper, zout en ras el hanout
  • houd een stukje vrij in de ovenschaal voor de halve aubergine
  • pers knoflook uit in een kommetje en voeg een scheutje olie en ras el hanout toe en meng goed door
  • verspreid met een kwastje dit mengsel over het snijvlak van de aubergine
  • leg de aubergine met het snijvlak naar boven in de ovenschaal
  • doe de schaal in de oven en wacht ca. 15-20 minuten tot de gesneden groenten licht gegrilld zijn
  • haal de schaal uit de oven
  • laat de gesneden groenten afkoelen buiten de oven
  • verpak de aubergine in aluminiumfolie en leg deze weer terug in de oven, gedurende 15- 20 minuten
  • snijd ondertussen de bosui in ringetjes en de feta in blokjes
  • meng de gegrillde groenten met de quinoa en besprenkel met wat citroensap of azijn
  • haal de aubergine uit de oven en lepel het vruchtvlees uit de schil, dit moet makkelijk loslaten
  • meng 4 eetlepels Griekse yoghurt door het vruchtvlees en prak/roer dit tot een grove saus
  • Schep rucola, eventueel peterselie, feta en bosui luchtig door de salade (bewaar wat bosuitjes voor de garnering)
  • Serveer salade en saus apart van elkaar.

Eet smakelijk!

Tip: ik vind het zelf ook heel handig om groente te grillen in de airfryer, verwarm deze ook voor op 180 graden en doe de gesneden groenten met olie en kruiden in het mandje van de airfryer. Wel af en toe omschudden zodat het gelijkmatig gegrild wordt.

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?