Zelfgemaakte cottage cheese
Cottage cheese, ook wel hüttenkäse genoemd, is een jonge kaassoort die wat weg heeft van kwark maar dan met een brokkelige structuur. Cottage cheese is eiwitrijk (11-12 g eiwit/100 g) en bevat weinig vet. Daarnaast bevat het een stuk minder zout dan een gewone plak kaas. Een absolute aanrader voor je boterham of cracker dus! Maar cottage cheese is super veelzijdig. We geven je wat ideetjes om cottage cheese te gebruiken: door je salade, door de pasta, in je hartige taart, als omeletvulling, als ontbijt of toetje met vers fruit, op je gezonde pannenkoekjes, in je smoothie en als dip voor groenten. Wist je dat je cottage cheese zelf kunt maken? Dit doe je als volgt:
Ingrediënten
- 1 liter halfvolle melk (volle of magere melk kan ook)
- 1 eetlepel witte wijn azijn of natuurazijn
- Sap van ½ citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- Eventueel peper en zout
- Eventueel verse kruiden zoals bladpeterselie en bieslook
Bereidingswijze
- Breng de melk in een pan aan de kook en draai het vuur laag.
- Voeg het citroensap en de azijn toe en roer goed door. Je ziet dat de eiwitten gaan stollen.
- Draai het vuur uit en laat 30 min staan, totdat de cottage cheese zich scheidt van het vocht.
- Leg een schone theedoek in een vergiet en laat hierin de cottage cheese goed uitlekken.
- Draai de punten van de theedoek naar elkaar toe en knijp het overige vocht eruit.Maar pas op dat je niet teveel vocht eruit knijpt want dan wordt het erg droog.
- De cottage cheese is nu gebruiksklaar en kun je nog naar wens op smaak maken. Super easy toch?!
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via