Skip to main content

Stop met eten als troost of afleiding

Leer omgaan met lastige emoties

Tijdens onze consulten werken wij vanuit een derde generatie gedragstherapie Acceptatie and Commitment Therapie. De belangrijkste boodschap van ACT is: accepteer wat je niet kunt veranderen en verbind je met dingen doen die je leven verrijken. ACT leert je vaardigheden om met belemmerende gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties om te gaan.

Daardoor kun jij je blijven richten op het leiden van een waardevol leven. De vaardigheden zijn gericht op het vergroten van je bewustzijn. Hoe bewuster je bent van de dingen die je doet, hoe beter je in staat bent om keuzes te maken en te leven naar wat jij écht belangrijk vindt.

Reden achter het eetpatroon

Soms is een dieetadvies niet genoeg om vooruit te komen. Het gaat meestal niet om wát je eet, maar wáarom je eet. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je eetgedrag. Misschien zit je niet lekker in je vel. Durf je niet goed voor jezelf op te komen. Of wil je voldoen aan verwachtingen van anderen. Dat heeft zijn weerslag op jouw eetpatroon. Je eet te veel, onbewust of je gebruikt eten om jezelf even beter te voelen. Afvallen is complex en overgewicht een groot probleem. Er is geen ‘quick fix’ om dit probleem op te lossen, hoe graag je dit wellicht ook zou willen.

Met ACT leer je keuzes maken op basis van de koers die jij wilt varen in het leven. Er kunnen allerlei gedachten en gevoelens opkomen zoals ‘Ik wil nu chocola eten’, ‘Het gaat mij nooit lukken’ of ‘Ik ben gestrest’. En tóch kun je kiezen voor een gedrag wat jou dichter bij jouw waarde van gezondheid en welbevinden brengt.

Zes pijlers van ACT

ACT-oefeningen

Met oefeningen richten we ons op de oorzaak van jouw eetgedrag, in plaats van naar een resultaat (afvallen) toe te werken. We kijken dus wáárom je eet (in plaats van wát je eet). We onderzoeken welke functie eten voor jou heeft op de momenten dat je een eet- of snaaibui hebt. Welke behoefte ligt daar nou werkelijk achter? Misschien is dat een luisterend oor, een moment van rust of wil je jouw frustratie uiten. Je leert hoe je grip krijgt op de oorzaak én dat ongewenste eetgedrag.

Verder helpen we jou om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen zonder schuldgevoel. Zo kun je weer genieten van al het eten (weg met die verboden lijst!). We leggen bewust niet de focus op afvallen, maar op je gedrag (het proces). Zo krijg je weer grip op je eetgedrag en in de meeste gevallen volgt het gewicht dan vanzelf wel (let op: soms ook niet en dat wordt het tijd om te accepteren).

Kinderen en ACT

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?