Skip to main content

Andijviestamppot met pittige tempé

Tempé en Tofu zijn oude bekenden wanneer het om vleesvervangers gaat en relatief onbewerkt in vergelijking met de nieuwe vleesvervangers zoals bijvoorbeeld groenteburgers, die ook vaak nog veel zout bevatten.

Anna maakte deze andijviestamppot met pittige tempé uit het kookboek Healthy Heart (ISBN: 9789492798589) van Janneke Wittekoek en Prins van den Bergh

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 aardappels
  • 300 gram andijvie
  • peper en zout
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 250 gram tempé naturel
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • olie
  • 1 eetlepel ketjap

Bereidingswijze

  • Pel de sjalot en knoflook en schil de gemberwortel
  • Snijd sjalot, knoflook, gember en chilipeper in grove stukken
  • Doe in een vijzel en maal fijn
  • Snijd de tempé in dunne gelijke reepjes van 2 cm lang
  • Verhit olie in een wok en bak hierin de tempé-reepjes gedurende ca. 7 minuten goudbruin
  • Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
  • Snijd de bloemkool in stukken (ook de stronk)
  • was de aardappels en snijd in stukken (met schil)
  • Doe aardappels en bloemkool in een pan en zet ze net onder water, breng aan de kook en laat in ongeveer 12 minuten gaar koken (zorg dat de bloemkool goed gaar is om een mooie puree te krijgen)
  • Was de andijvie, laat goed uitlekken en snijd in fijne reepjes
  • Giet de bloemkool en aardappelen af en bewaar wat van het kookvocht
  • Stamp de aardappelen en bloemkool tot een puree en voeg voor een smeuïge puree eventueel wat kookvocht toe
  • Roer de andijvie door de puree en maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • Verhit 1 eetlepel olie in de wok en bak hierin het knoflook-sjalot-gember-chilimengsel ongeveer 2 minuten
  • Voeg de tempé toe en roer goed door
  • Voeg de ketjap toe en roer door
  • Verdeel de stamppot over 2 borden en verdeel de tempé hierover

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, en Schagerbrug. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?