Skip to main content

Kerststol zonder toegevoegde suikers

De kerstvakantie is bij uitstek geschikt om zelf aan de slag te gaan in de keuken en een sneetje kerstbrood hoort natuurlijk bij de kerst. Probeer eens deze vezelrijke variant. Makkelijk zelf te maken en heel lekker!

Ingrediënten voor amandelspijs

  • 50 gram blanke rozijnen
  • 50 gram amandelmeel
  • rasp van 1/4 citroen 
  • 1 ei

Ingrediënten voor het brooddeeg

  • 250 gram magere kwark
  • 275 gram volkorenmeel
  • 1 ei
  • 150 gram gedroogd fruit
  • 80 gram ongezouten noten
  • 20 gram zonnebloemolie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • poedersuiker voor decoratie

 

Bereidingswijze amandelspijs

  • splits het ei en doe de helft van het eiwit in de keukenmachine (of gebruik de staafmixer). De andere helft van het eiwit en de dooier zijn straks nodig voor het brood
  • doe rozijnen, amandelmeel en citroenrasp bij het eiwit en hak alles fijn tot het mengsel de structuur van spijs krijgt
  • is het mengsel wat te droog, voeg dan 1-3 eetlepels water toe.
  • laat opstijven in de koelkast

Bereidingswijze brood

  • Laat het gedroogde fruit 10 minuten wellen in gekookt water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)
  • Meng kwark, olie, ei (ook de rest van het ei van de spijs) goed door elkaar
  • Voeg volkorenmeel, zout, bakpoeder en kaneel toe en roer nog even goed door
  • Meng het gewelde fruit en de noten door het deeg en kneed goed door
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het deeg een plat "brood" op de bakplaat
  • Haal de amandelspijs uit de koelkast en maak er een lange staaf van
  • Leg de staaf middenop het brood en vouw het brood dicht zodat de spijs niet meer zichtbaar is
  • Leg het brood met de vouwkant naar beneden
  • Bak het brood in ongeveer 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker als garnering
  • Heerlijk besmeren met een laagje roomboter!
Eet smakelijk!
 

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?