Skip to main content

Ovenschotel met veel groente en makreel

Als je veel mensen te eten krijgt, is een ovenschotel altijd een handige keuze. Het recept voor deze schotel vond ik (Martine) op de site van het Diabetes Fonds (waar nog veel andere leuke recepten te vinden zijn). Daar was het een gerecht voor 2 personen maar wij waren met zijn vijven (na een dagje klussen) dus heb ik alle ingrediënten vermenigvuldigd met 3. Dat betekende wel behoorlijk wat snijd- en schilwerk maar dat kun je eventueel vooraf al doen. In deze schotel worden geen aardappelen, pasta of rijst gebruikt dus is ie relatief laag in koolhydraten en lekker veel groente!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 gram pastinaak
  • 300 gram wortel
  • 1 ui
  • 1 venkelknol
  • 200 gram gerookte makreel (filet of stukjes)
  • peper/zout naar smaak (ik heb geen zout gebruikt omdat de makreel ook al zoutig is)
  • geraspte kaas

Bereiding

maak de pastinaak en de wortel schoon en snijd in stukjes
Kook de wortel en pastinaak in 10 - 15 minuten beetgaar (ik heb iets meer dan 10 minuten aangehouden om een beetje stevige groente te behouden) en giet af
maak de ui schoon en snijd in halve ringen
Maak de venkel schoon (bewaar het groene loof) en snijd in reepjes
Fruit de ui zachtjes aan in een grote koekenpan of wok in een beetje olijfolie
Voeg,wanneer de uien beginnen te kleuren de venkelreepjes toe en fruit die nog 5 minuten mee aan
maak op smaak met peper
Neem een ovenschaal die groot genoeg is om alle ingrediënten te bevatten en doe meng ui, venkel, pastinaak en wortel in de schaal door elkaar
Schep als laatste de makreel er door
bestrooi met geraspte kaas
Wanneer je de schotel gelijk gaat "afbakken" dan kan deze gelijk in een op 190 graden voorverwarmde oven worden gezet om 15 minuten te verwarmen. Eventueel aan het einde de grill aanzetten om de kaas een beetje te laten kleuren
Wanneer je de schotel wilt voorbereiden, kun je de schotel in de oven zetten wanneer je de oven aan zet. Is de schotel warm genoeg dan kun je de grill nog even aanzetten voor het kleurtje.
Garneer met wat groen van het venkelloof.
Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?