Skip to main content

Parelcouscous met geroosterde bloemkool en kikkererwten

Wanneer je in de zomer een pittige training achter de rug hebt, is het belangrijk om alle voedingsstoffen weer aan te vullen. Vocht natuurlijk maar ook koolhydraten en eiwitten. Maar vaak heb je dan niet zo veel zin meer om ook nog te gaan koken... Dan is het handig om alvast wat klaar te hebben staan. Een lekkere maaltijdsalade bijvoorbeeld, zoals deze van de website van Stephanie Scheirlynck, een bekende sportdiëtist uit België. Zij heeft een hele leuke site met veel informatie, zeker ook voor de recreatieve sporter met ambities. Een deel van de site is gratis te bezoeken na aanmelding.

Ik heb de salade iets aangepast om hem nog wat meer smaak te geven en de pijnboompitten heb ik vervangen door de iets voordeliger salademix (een mengsel van verschillende zaden en pitten)

Ingrediënten voor 4 personen

Salade

  • 1 bloemkool 
  • olijfolie
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • peper en zout
  • 300 gram parelcouscous (ik heb hier de volkorenvariant gebruikt)
  • 400 gram kikkererwten, uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • een doosje verse koriander, fijn gesneden
  • een doosje verse munt, fijn gesneden
  • 2 eetlepels salademix (mengsel van zaden en pitten) of pijnboompitten
  • (eventueel wat gedroogde abrikozen)

Dressing

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • meng de ras el hanout, kurkuma en peper en zout door elkaar
  • leg de bloemkool in zijn geheel op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • wrijf de bloemkool in met olijfolie
  • bestrooi hem met het kruiden mengsel
  • de de bloemkool af met aluminiumfolie en zet voor 20 minuten in de oven
  • kook ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen
  • verwijder na 20 minuten de folie van de bloemkool en zet nog 20 minuten terug 
  • de bloemkool is goed wanneer je er met een vork of mes redelijk makkelijk in kunt prikken maar hij nog niet echt zacht is
  • laat de bloemkool goed afkoelen
  • rooster in een droge koekenpan de zaden en pitten
  • meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing (ik heb iets meer citroensap gebruikt voor wat meer frisse smaak)
  • meng parelcouscous, kikkererwten en bloemkool door elkaar
  • voeg de dressing toe en schep om
  • voeg de gesneden verse kruiden toe en schep opnieuw goed om
  • schep de salade op je bord en bestrooi met de geroosterde zaden en pitten (omdat ik een deel van de salade de volgende dag voor de lunch heb gegeten heb ik de geroosterde zaden apart bewaard zodat ze knapperig blijven)
Eet smakelijk!
 
Tip: omdat wij toch een klein beetje een zoet-zure smaak misten hebben we voor de lunch de volgende dag stukjes gedroogde abrikoos toegevoegd. Dat maakte de salade net wat smakelijker.
 
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?