Risotto van naakte haver met paddenstoelen
Tijdens het zoeken naar een lekker paddenstoelengerecht op internet kwam ik (Martine) ook dit recept tegen van een risotto van 'naakte' haver met paddenstoelen. Mijn interesse was gelijk gewekt want ik vind het heel leuk om onbekende producten te gebruiken en hier had ik nog nooit van gehoord.
Naakte haver is een haversoort waarvan het velletje heel makkelijk van de korrel valt, waardoor het niet gedorst hoeft te worden en zo meer van zijn voedingswaarde zou behouden. Dat haver sowieso gezond is, moge bekend zijn maar naakte haver zou ook nog eens meer eiwit bevatten dan gewone haver en meer van de gezonde beta-glucanen.
Reden genoeg om dit recept te bereiden. De "risotto" wordt niet zo zacht als bij een risotto van arborio-rijst maar zeker niet verkeerd met de lekkere romige saus. Naakte haver is een leuk en lekker product dat ik zeker meer ga gebruiken!
Ingrediënten voor 2 personen
- 120 gram naakte haver
- paddenstoelenbouillon
- olijfolie
- 1 ui
- 150 gram doperwten
- 1 doosje kastanjechampignons
- 1 doosje gemengde paddenstoelen
- 200 ml room (het originele recept ging uit van haverroom maar ik heb slagroom gebruikt)
- verse kruiden (bieslook, lavas, salie, rozemarijn, selderij)
- peper, zout, zeekraalzilt
- rucola
- parmezaanse kaas
- toevoeging: zachtgekookt of gepocheerd eitje, fetakaas, noten en pitten
Bereidingswijze:
- kook de naakte haver op een laag pitje gedurende 30-35 minuten (ik kookte het in een eekhoorntjesbroodbouillon)
- Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze
- Borstel de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes (niet te klein want ze slinken)
- verhit de olijfolie in een grote koekenpan
- fruit de uitjes aan tot ze glazig en lichtbruin zijn
- voeg de paddenstoelen toe en bak ze een paar minuten mee
- bak even kort te knoflook mee en voeg dan de room toe
- doe de doperwtjes door het mengsel en laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen
- roer de gekookte haver door de saus en voeg de verse kruiden toe
- breng op smaak met peper en zout of zeekraal zilt
- laat alles nog even goed doorwarmen
- verdeel over 2 borden en garneer met rucola en wat parmezaanse kaas
-
Wij aten dit met een zachtgekookt eitje maar je kunt ook kiezen voor feta of noten.
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via