Skip to main content

Spruitjestaart met champignons en bacon

Voor onze nieuwjaarsborrel maken we met het team allemaal wat klaar om te eten met elkaar.

Deze hartige taart (en wat zijn er toch veel variaties mogelijk!) komt van de website van PuurGezond. En…zoals gebruikelijk bij PuurGezond: lekker alles zelf maken, ook de bodem! Deze bodem is gemaakt van een deel kwark met een deel (spelt)bloem waardoor er veel minder boter in hoeft. En de vitamine-vezelbommetjes spruitjes en champignons maken hem best een gezonde keuze. Kies je voor vegetarisch laat dan de bacon weg en strooi na het bakken wat gehakte gerookte amandelen erover. Ik heb het half-half gedaan.

 

Ingrediënten voor ruim 20 porties (wanneer je uitgaat van ca 30 gram per portie)

  • 225 gram kwark
  • 3 eetlepels olie
  • 225 gram (spelt)bloem, evt ietsje zout
  • 1 eetlepel paneermeel (of broodkruimels)
  • 600 gram spruitjes
  • 1 ui
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel gedroogde tijm, peper en evt zout
  • 3 eieren
  • 75 ml melk
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 4 plakken dungesneden (biologische) bacon, in repen
  • Vel aluminiumfolie

Bereidingswijze:

  • Roer de kwark los met de olie.
  • Zeef de bloem erboven en voeg wat zout toe.
  • Schep het goed om en kneed er een soepel deeg van.
  • Rol het deeg uit tot een lap die in je vorm past.
  • Druk het deeg in een ingevette vorm en bestrooi met het paneermeel.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Kook de spruitjes 5 minuten in ruim kokend water, giet ze af en laat ze goed uitlekken.
  • Pel de ui en snij deze in partjes.
  • Maak de champignons schoon met keukenpapier en snij deze in plakjes.
  • Verhit de boter in een steelpan en fruit hierin de ui 2 minuten.
  • Voeg de champignons en de tijm toe en roerbak 5 minuten.
  • Schep de spruitjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep het spruitjesmengsel op het deeg.
  • Klop de eieren met de melk en wat peper met een garde los, voeg de geraspte kaas toe.
  • Schenk het eimengsel over de spruitjes en verdeel de baconrepen er losjes over.
  • Dek de vorm af met aluminiumfolie en bak de taart in de oven in 30-40 minuten gaar en goudbruin.
  • Verwijder de aluminiumfolie na 20 minuten.

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?