Skip to main content

In het NHD: Dieetpillen: Dromen zijn bedrog

Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) maakt voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij zullen komen. Vandaag deel 6.

Dieetpillen: Dromen zijn bedrog

Wat zou het toch heerlijk zijn als er voor alles wat moeite kost een pil zou bestaan. Hap, slik, weg en je probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Die wens is er vast bij heel veel mensen die kilo’s kwijt willen.

De mens is nou eenmaal lui van nature en als er niet te veel inspanning nodig is om iets te veranderen, grijpen we dat met beide handen aan. Daarom floreren zoveel bedrijven die dieetpillen verkopen. Ze beloven een strakke buik, een snelle vetverbranding of een verdwijnend hongergevoel. Maar….dromen zijn bedrog, ook in dit geval. Of toch niet? We vragen het onze experts.

Positief

Diëtiste Martine Dogger van Dieet&Co geeft een verrassend antwoord. Die pil blijkt namelijk wel te bestaan en hij heet Saxenda. „Maar deze is alleen op recept verkrijgbaar en wordt door de verzekering vergoed als er sprake is van ernstige obesitas (een BMI van 35 of hoger)*. Daar komt nog bij dat de verzekering dat alleen doet als deze persoon ook deelneemt aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), een twee jaar durend programma dat helpt om een gezonde leefstijl te krijgen. Die pil geeft voor die mensen het duwtje in de rug dat ze wellicht nodig hebben, maar er zitten dus wel voorwaarden aan vast.”

Jet Timmer van The Feelgood Company: ,,Ik kan niet echt iets positiefs bedenken. Vroeger waren er wel pillen die werkten, maar die bleken levensgevaarlijk, er overleden zelfs mensen aan. Dus die zijn weer uit de handel genomen. Dat toont aan dat je heel voorzichtig moet zijn met zoiets.’’

Negatief

Alle beloftes om snel en moeiteloos rijk te worden zijn vaak op drijfzand gebouwd. Zo werkt het ook met dieetpillen. Een ’quick fix’ bestaat niet. Dogger: „Als ze zouden werken zouden verzekeringen ze allemaal direct vergoeden, want meer gezonde mensen betekent lagere kosten. Je hoort wel eens van iemand dat zo’n dieetpil bij hen werkt maar dat kan alleen als diegene ook meer is gaan bewegen, minder snoept en gezonder eet. Anders is het echt een sprookje.”

„Bij een gezonde leefstijl heb je zo’n pil niet nodig en het is al helemaal niet aan te raden om zulke pillen te kopen bij een onbekende site omdat die pillen dan vaak niet goedgekeurd zijn in Nederland. Pillen bij drogisterijen zijn wel legaal maar dat wil niet zeggen dat ze ook helpen bij het afvallen. Het betekent alleen dat ze geen direct gevaar opleveren voor de gezondheid.”

Jet Timmer: ,,Vaak hebben ze behoorlijke bijwerkingen, zoals misselijkheid, hoofdpijn en buikpijn. Dat is al een reden om er vanaf te blijven. Als zo’n wonderpil echt zou bestaan, zou ik hem nog steeds niet aanraden. Want als hij zorgt voor een geringer hongergevoel, krijg je vrijwel zeker niet langer voldoende voedingsstoffen binnen. Nee, ik ben er geen fan van.’’

Eigen toevoeging: Saxenda wordt vergoed door de verzekering onder bepaalde voorwaarden: zo moet er sprake zijn van een BMI groter dan 35 met andere gezondheidsrisico's of een BMI groter dan 40. Én om in aanmerking te komen moet je daarnaast deelnemen aan een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Bij Dieet & Co kunnen we wanneer je echt gemotiveerd bent om aan je leefstijl te werken deze GLI aanbieden.

door: Hanneke van den Berg

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.

Gallery

  • Gallery:

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?