
Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) maakt voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij zullen komen. Vandaag deel 4:
Een sapkuur als start van een dieet
Een sapkuur is al jaren een controversieel onderwerp. Het wordt vaak gebruikt als detox, de ontgifting van het lichaam. De een vindt het gevaarlijk en onnodig, omdat de lever die functie in het lichaam prima zonder hulp kan vervullen, de ander voelt zich heerlijk ’schoon’ en ziet het als een nieuwe start.
Hoe zinvol is het om een sapkuur te volgen als begin van een langduriger afslankprogramma? Heel lang houdt je lichaam dit niet vol. Je maag heeft vrijwel niets te doen omdat je dagenlang geen vast voedsel tot je neemt en je krijgt onherroepelijk een hongergevoel als je dagenlang alleen maar drinkt.
Ikzelf heb het ook uitgeprobeerd, maar ik hield het geen dag echt vol. Overdag ging het wel, maar tegen de avond kreeg ik zo’n enorme honger, dat ik toch havermout maakte, of een salade. Begrijp me niet verkeerd, de sapjes van vrijwel iedere aanbieder in Nederland zijn vaak biologisch en als je zo’n flesje van veel groente en fruit drinkt, krijg je absoluut wel voedingsstoffen binnen. Maar is het genoeg?
Positief
Martine Dogger van Dieet&Co begint te lachen als ik vraag naar de positieve aspecten van sapkuren. „Elke stap in een onderzoek naar gezond leven maakt je meer bewust van voeding en dat is natuurlijk goed. En als je het kortdurend doet, kan het niet zoveel kwaad. Maar om af te vallen? Nee.”
Negatief
„Je hoeft je lichaam niet extra te ontgiften met sapkuren. Je organen kunnen dat prima zelf. Als begin van een afslankprogramma kan ik zeggen dat het een zinloze onderneming is. Je verliest tijdens zo’n kuur alleen vocht. Zodra je weer gewoon gaat eten, komen die kilo’s er meteen weer bij. Bovendien is zo’n groentesapje echt geen vervanging voor gewone groente. Dus drink het hooguit als extraatje.”