Voor kinderen en jongeren die een opstapje nodig hebben om met plezier en zelfvertrouwen te kunnen bewegen organiseert Team Sportservice Schagen ‘Club Extra’: Leuke beweeglessen die kinderen en jongeren plezier brengen in het bewegen.

De gymles is niet voor alle kinderen even leuk. Soms is er een beweegachterstand ontstaan waardoor het zelfvertrouwen daalt. Een kind heeft bijvoorbeeld een sociaalemotionele of motorische achterstand. Dan kan het gebeuren dat kinderen en jongeren problemen ervaren in de omgang met leeftijdsgenootjes. Kinderen verliezen hun plezier in bewegen. Dat is jammer, want juist bewegen kan ze zoveel brengen in hun lichamelijke maar ook psychische gezondheid. Club Extra kan deze kinderen helpen om weer met plezier te gaan bewegen.

Heb je tijdens een verjaardag of een barbecue moeite om al die verleidingen te weerstaan? Kom je na een bezoek aan de supermarkt altijd terug met aankopen die je niet nodig had? Of wellicht ben je iemand die graag de pannen leeg schept? Dan is de kans groot dat je een verleidingseter bent. Dat noemen we ook wel extern eetgedrag. Een verleidingseter is iemand die gevoelig is voor externe prikkels zoals geur, smaak en de presentatie van voedsel. Die prikkels zetten aan tot eten terwijl er geen fysieke honger hoeft te zijn. Een verleidingseter eet gauw teveel omdat er door de externe prikkels, niet goed geluisterd wordt naar het eigen verzadigingsgevoel. Hierdoor kan het lichaamsgewicht onbedoeld stijgen. Je kunt aanpassingen maken in je gedrag of omgeving, zodat de verleidingen minder zichtbaar zijn. Dan zal het verleidingseten verminderen. Dat is goed nieuws want je kunt dus invloed uitoefenen op dit eetgedrag!

 

TAS'82 is klaar voor 2019 en start op maandag 21 januari met een (nieuwe) cursus wandelbootcamp. Bewegen op een uitdagende manier. Wandeltrainingen in combinatie met spierversterkende oefeningen op de atletiekbaan in Schagen. Dames en heren (vanaf 18 jaar) kunnen meedoen met deze trainingen. 10 weken lang kunnen de deelnemers op maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur de gevarieerde trainingen ervaren. Dieet & Co levert een bijdrage aan deze trainingen.

 

 

  

 

 

 

 

Stel, je wordt door je huisarts verwezen naar de diëtist. Hoe zit dat dan met de vergoeding door de zorgverzekering? Hoe zit het nu en hoe is het straks in 2019?
Collega-diëtist Sacha de Jong schreef hier een heel duidelijke blog over en de Nederlandse Diëtisten Vereniging ontwikkelde een duidelijke infographic, die we hier graag met je delen.
Daarnaast ook een mooi overzicht van verzekeraars en hun vergoeding voor de diëtist, neem dit mee wanneer je je keuze gaat maken voor je zorgverzekeraar voor volgend jaar!
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De gemeente Schagen vindt het belangrijk dat de jeugd opgroeit in een gezonde omgeving. Om hier positief aan bij te dragen heeft de gemeente geld vrijgemaakt voor preventieve gezondheidsprojecten gericht op kinderen op de basisschool. Een van deze projecten is “IK LEKKER FIT SCHAGEN” waarbij aan alle kinderen op de basisschool gastlessen over gezond eten worden aangeboden. “Het belangrijkste doel is dat kinderen een les over gezonde voeding krijgen, waarbij zij kennis opdoen, ervaring delen en zich bewust worden van wat ze dagelijks eten en drinken”, legt burgemeester Marjan van Kampen uit. “Hierdoor zijn zij beter in staat gezonde keuzes te maken.”  

 

 

 

 

 

Tijdens de laatste run van de 8e editie van de wijkenloop in Schagen was ook de Businessrun op de atletiekbaan van TAS82. Dieet & Co heeft met haar mix team van jong tot oud tijdens deze loop een mooie prestatie geleverd. In totaal is er door dit team 72 kilometer hardgelopen.

 

 

 

 

Afvallen gaat vaak voor een bepaalde periode goed, maar op een gegeven moment wordt het lastiger om ‘nee’ te blijven zeggen tegen verleidingen. Dit noemen we een terugval. Wat men zich vaak niet realiseert, is dat terugval nodig is om blijvend gedragsverandering door te maken. Het is daarom niet zo gek dat je dit doormaakt, sterker nog, het hoort er bij. Maar hoe ga je om met een terugval? Als je een terugval hebt gehad, zijn er twee keuzes. Gebruik je de terugval om van te leren of wordt het een excuus om je nieuwe voedingsgewoontes helemaal los te laten? En hoe kun je een terugval voorkomen? 

 

 

 

 

 

“Ze overleeft op boterhammen met chocopasta, dat kan toch niet gezond zijn.”
“Door ‘zijn drukke hoofd’ vergeet hij te eten, hij doet het niet met opzet, maar zijn gewicht is nu echt te laag”
“Haar ontlasting is de laatste tijd wel erg hard. Kan het aan haar eten liggen?”
 

 Dit zijn enkele openingszinnen van ouders als ze langskomen voor voedingsadvies voor hun kind. Als je kind niet (gevarieerd) wil eten, kun je je daar als ouder flink ongerust over maken: krijgt mijn kind wel voldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen groeien.

 

 

 

 

Het einde van het jaar. Alle zorgverzekeraars hebben hun premies en aanvullende pakketten voor volgend jaar bekend gemaakt en ook van je huidige zorgverzekeraar heb je een voorstel binnen gekregen voor je zorgverzekering voor volgend jaar. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om eens te gaan rekenen of je huidige verzekering nog wel bij je past of dat overstappen lonend is. Opzeggen van je huidige verzekering kan nog tot en met 31 december en je hebt nog tot en met 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten.    

Fitte Start Schagen is een programma voor kinderen tot 4 jaar én hun ouders met als hoofddoel het tegengaan en voorkomen van overgewicht, ondergewicht, bewegingsachterstand en een ongezond voedingspatroon. Dit wordt bereikt door het stimuleren van de motorische ontwikkeling, het dagelijks bewegen en een gezond voedingspatroon. Door samenwerking, voorlichting, begeleiding en een passend beweegaanbod levert Fitte Start een bijdrage aan een gezonde en actieve leefstijl op jonge en latere leeftijd. Bovendien geeft het u samen met uw kind veel beweegplezier!  

 

De inwoners van Anna Paulowna is het vast niet ontgaan: het nieuwe gezondheidscentrum De Ontmoeting is al helemaal ‘up and running’. Nadat het gebouw al diverse invullingen heeft gehad, is het nu in gebruik als gezondheidscentrum.  Het biedt onderdak aan alle huisartsen van Anna Paulowna, de apotheek, een fysiotherapiepraktijk, een logopedist, de thuiszorg en het consultatiebureau. Alweer sinds eind april heeft Dieet & Co ook spreekuur in dit gezondheidscentrum. 

 

 

 

 

 

Wil jij ook stoppen met roken? Je bent in goed gezelschap. Want 75 – 80% van de mensen die roken, is van plan om in de toekomst te stoppen met roken. Wat houdt je tegen? Bang dat je aankomt misschien?

 

 

 

  

 

 

Eindelijk is het zover! Na jaren van voorbereiding is het nieuwe gezondheidscentrum in Spierdijk een feit. Het meest monumentale deel (achterste deel) blijft behouden voor de kerkfunctie, het lage en voorste gedeelte is afgescheiden en ingericht als Gezondheidscentrum de Kerk in Spierdijk. Op zaterdag 28 oktober bent u van harte welkom om te zien hoe mooi het is geworden!

 

 

 

 

 

 

 

Dieet & Co heeft dit jaar twee nieuwe collega’s mogen verwelkomen:

Anna van den Berg en José Oudejans. 

Zij stellen zich hier graag aan jullie voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steeds vaker zien wij, bij Dieet & Co, mensen op het spreekuur, die in aanmerking komen voor bariatrische chirurgie (operatieve maagverkleining).

Leerlingen van het Clusius College brachten maandag een bezoek aan supermarkt Albert Heijn in Schagen voor een SUPERMARKTSAFARI. Het bezoek stond in het teken van de praktijkles van keuzemodule Voeding.

Edwin Hart, locatiemanager Albert Heijn, heette de 3e jaars VMBO leerlingen en docent Wouter Keppel welkom.

 

 

 

 

  

 

 

Inmiddels hebben we een half jaar ervaring met onze nieuwe begeleidingsmethode SMARTsize me. En we zijn enthousiast! De combinatie van praktisch aan de slag tijdens de kookworkshops en individuele gesprekken met de deelnemers is heel goed. Tijdens de kookworkshops worden technieken en vaardigheden geleerd om recepten zo klaar te maken dat ze minder energie bevatten en bovendien lekker zijn. We horen regelmatig terug dat de recepten in de smaak vallen en ook thuis nog eens worden gemaakt. Daarnaast zijn de workshops ook nog eens erg gezellig.

 

 

 

 

In het weekend van 4 en 5 juni werd in Wieringerwaard de Samenloop voor Hoop Hollands Kroon georganiseerd.

Samen Loop voor Hoop is 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Daarbij wisselen teamleden elkaar af op een parcours, als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Rondom de wandelestafette heeft elke editie een bijzonder programma voor bezoekers, boordevol muziek en activiteiten.

Dieet & Co heeft samen met drie diëtistenpraktijken, actief in de gemeente Hollands Kroon, voor dit evenement de krachten gebundeld om bezoekers en deelnemers te informeren over Voeding & Kanker, preventief en tijdens behandeling. In de vorm van een lezing over Voeding & Kanker en een prachtige Foodtruck, mogelijk gemaakt door Nolte Opslagsystemen.

Per 1 mei zullen er een aantal veranderingen plaatsvinden in de spreekuurlocaties en –dagen in Den Helder:

  • Vanaf 1 mei gaat het spreekuur van de Koploper, Prins Hendriklaan 2 verhuizen naar de H.A.Lorentzstraat 63, niet meer op woensdag maar op iedere dinsdag. Deze spreekuren vinden vanaf dan plaats bij het Geboortecentrum Den Helder & omstreken, de nieuwe locatie van de verloskundigen uit het Gemini-ziekenhuis.
  • Vanaf 1 mei is het spreekuur bij Apotheek Zuiderhaaks niet meer op dinsdag maar op iedere woensdag.

Steeds meer contact tussen zorgverleners en hun cliënten en zorgverleners onderling, verloopt via de digitale snelweg. Een snelle en efficiënte manier van communiceren, die de snelheid van de zorg alleen maar kan verbeteren. Het communiceren via e-mail is echter niet zonder risico: hoe weet je zeker dat je bericht terecht komt bij de persoon voor wie het bedoeld is? Wanneer dat bericht gegevens bevat over je behandeling is het zeker niet de bedoeling dat dit bij de verkeerde ontvanger terecht komt. Ook is het voor mensen met minder goede bedoelingen soms kinderlijk eenvoudig om in te breken in een slecht beveiligd computersysteem, waardoor gegevens op straat komen te liggen.

Per 1 januari zijn de regels met betrekking tot het verzenden, ontvangen en bewaren van cliëntgegevens aangescherpt. Reden voor Dieet & Co om nog eens goed te kijken naar alle stappen die wij zetten om de medische gegevens van onze cliënten te beschermen:

 

 

Marjolein is verslaggever bij het NoordHollands Dagblad en doet mee met SMARTsize Me. Haar ervaringen beschrijft ze wekelijks in een treffende column.

Op twee locaties in de regio is het nu mogelijk de diëtisten in de avonduren te bezoeken:
Bij Gezondheidsplein Zuiderweg in Schagen op maandag en de Medi Sportlagune in Heerhugowaard op wisselende dagen, kun je nu ook 's avonds een afspraak maken.
Op alle andere locaties is er overdag ruim gelegendheid om een afspraak te plannen. 

Na het artikel in verschillende edities van het Noord-Hollands Dagblad is er met overweldigende belangstelling gereageerd op de oproep om mee te doen aan het onderzoek SMARTsize Me!

 

 

Altijd al af willen vallen en op gewicht blijven? Diëtistenpraktijk Dieet & Co neemt in 2016 deel aan het onderzoek naar SMARTsize van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het SMARTsize programma is een slimme manier om maat te houden in een omgeving vol verleiding om (te) veel te eten. SMARTSIZE is geen dieet. Met behulp van het programma bepaal je zelf je veranderplan en zorg je voor concrete doelen die je in kleine stappen bereikt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat de methode effectief is, mensen vallen af op een haalbare manier, zonder een dieet te volgen. Je leer veel over je eigen eetgewoonten en je krijgt tips hoe je die kunt verbeteren.