Skip to main content

In het NHD: PuurGezond: Drie keer per dag eten

Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) maakt voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij zullen komen. Vandaag deel 7.

PuurGezond: Drie keer per dag eten

Eigenlijk is het best gek dat we het zo gewoon zijn gaan vinden om tussen de drie vaste maaltijden door ook nog de nodige tussendoortjes te eten. Mijn opa, die landarbeider was, at zijn ontbijt thuis, kreeg een lunch mee voor op het veld en at ’s avonds weer aan tafel. Dat was heel gewoon.

Maar wij? We malen maar met onze kaken en kopen zakjes met poeder voor een boerenomelet, waar je alles nog zelf aan toe moet voegen, behalve zout en kruiden.

Na van alles geprobeerd te hebben, verlang ik zelf steeds meer naar ’vroeger’, naar die drie maaltijden per dag, goed, gezond en voedzaam.

Zo kwam ik uit bij PuurGezond. Niet zo zeer een dieet, maar meer een programma, een manier om jezelf op een gezonde manier te voeden. Zonder al te veel tussendoortjes (en uiteindelijk het liefst zonder). Een van de oprichters van dat programma is Mary Stottelaar:

„Een van de redenen waarom we steeds meer zijn gaan snacken, is dat we steeds magerder zijn gaan eten. Magere yoghurt, kwark en melk zijn veel minder voedzaam dan volle zuivelproducten en daardoor krijg je sneller weer honger. Het lichaam heeft gezonde vetten nodig om verzadigd te blijven. Volle producten zijn ook veel puurder, niet bewerkt, alle gezonde voedingsstoffen zitten er nog in. Het sleutelwoord is variatie. De hele dag door fruit eten is niet goed, maar het afwisselen met een handje nootjes als je echt trek hebt, is een goed idee. En elke dag spinazie moet je ook niet willen, want in andere groentes zitten weer andere voedingsstoffen, die je ook nodig hebt.”

Natuurlijk vragen we ook weer de mening van Martine Dogger van Dieet&Co en Jet Timmer van The Feelgood Company.

Positief

Martine Dogger: „PuurGezond zorgt er met zijn richtlijnen voor dat mensen beter gaan nadenken. Door geen bewerkte producten en geen pakjes en zakjes te gebruiken, maar alles zelf te maken, ben je veel bewuster bezig met je eten en je weet precies wat je binnenkrijgt. Ook leggen zij de nadruk op volle zuivel- en volkoren producten, die ervoor zorgen dat je niet gaat snaaien tussendoor.”

Jet Timmer: „Ik ben het heel erg eens met wat zij propageren: onbewerkte producten, veel groente, noten, pitten, zaden en vis. Ook hebben ze het niet over calorieën, maar over goed, voedzaam eten, dat je zelf bereidt. Verder is prettig dat ze met hun site en nieuwsbrief al veel gratis aanbieden, waarmee je al een heel eind komt. Voor meer verdieping kun je dan altijd nog naar hun boeken en cursussen gaan.”

Negatief

Martine: „Hun dagmenu’s zitten soms wel wat laag in de carlorieën en ook zij werken met lijstjes in die menu’s. Daar zitten altijd dingen bij die iemand niet lekker vindt, wat ervoor zorgt dat je het niet lang volhoudt. Zelf nadenken blijft belangrijk.”

Jet: „Ik kon niet echt negatieve punten vinden, ben het erg met hen eens.”

door: Hanneke van den Berg

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?