Skip to main content

Recensie "Gelukseten: Het verband tussen goed eten en een goed humeur"

In 2017 gepubliceerd in Zweden als “Happy Food – Om hur mat och lycka hänger ihop” en al in oktober 2018 verscheen de Nederlandse vertaling. Geschreven door Niklas Ekstedt en Henrik Ennart. Uitgeverij Spectrum ISBN 9789000364565

Schrijvers van het boek zijn Wetenschapsjournalist Henrik Ennart, al 15 jaar journalist voor Svenska Dagbladet waar hij artikelen schrijft over de voedselindustrie, en Niklas Ekstedt, een Zweedse chef-kok, onder andere eigenaar van restaurant Ekstedt in Stockholm (waar op open vuur wordt gekookt) en schrijver van verschillende kookboeken.

Het boek is in de boekhandel terug te vinden tussen de kookboeken maar eigenlijk is het veel meer een informatief boek dan een kookboek. Van de 240 pagina’s die het boek telt, worden er maar 70 ingenomen door 38 recepten en de bijbehorende, overigens prachtige, foto’s. De rest van het boek gaat voornamelijk over de grote invloed van je voedingskeuze op de samenstelling van je darmmicrobioom en daarmee op je gezondheid en humeur.

Informatie

Het boek leest vrij makkelijk weg en levert je een stortvloed aan informatie, die je kan helpen om je gezondheid en daarmee je welbevinden te verbeteren. Het laat je onder andere de veelbelovendheid zien van het huidige onderzoek naar de rol van het darmmicrobioom bij het bevorderen van de gezondheid en wakkert de verwachting aan dat hier nog heel veel stappen richting een betere gezondheid gezet kunnen worden.

Opvallend voor mij om te lezen was dat de variatie aan bacteriën in onze darmen in onze westerse wereld enorm aan het afnemen is. In het westen hebben wij tussen de 800 en 1000 verschillende soorten bacteriën in onze darmen terwijl mensen met een meer traditionele levenswijze, en daarbij behorend voedingspatroon, veel meer variatie in hun darmmicrobioom hebben (wel 1600 verschillende soorten). Dit heeft mogelijk te maken met het gebrek aan variatie in het westerse voedingspatroon (van de ongeveer 300.000 eetbare plantensoorten op onze planeet gebruiken we er in het Westen hoogstens 200….)

Niet alle informatie in het boek zal direct door iedereen worden opgepakt in de praktijk. Er worden echter op verschillende bladzijden in het boek praktische adviezen gegeven. Deze komen sterk overeen met de adviezen die wij gebruiken in onze dagelijkse diëtistenpraktijk: zo veel mogelijk onbewerkt en gevarieerd eten, kies voor voeding die dicht bij huis vandaan komt (Koop lokaal!), kies voor volkoren, gebruik noten, peulvruchten etc.

De informatie in het boek wordt onderbouwd door 6 pagina’s aan, voor het schrijven gebruikte, onderzoeken. Jammer is dat de beweringen in het boek niet worden gekoppeld aan de verschillende onderzoeken, zodat het lastig is om snel de bijbehorende onderzoeken erbij te zoeken.

Recepten

De recepten in het boek, ik zei het al eerder, zijn niet heel talrijk maar wel heel origineel, met ingrediënten die niet vaak op mijn boodschappenlijstje staan. Dit maakt ze meteen weer wat minder laagdrempelig voor de gemiddelde consument. Ik moest voor het bereiden van één van de recepten nog wel even op zoek om alle ingrediënten te verzamelen. Voor mij is dat  geen probleem en juist een leuke bezigheid maar ik denk dat de gemiddelde consument dan al snel afhaakt. Leuke tip aan het einde van het boek, die ik zeker ga meenemen: “Daag jezelf uit en koop elke week minstens één ingrediënt dat je normaal gesproken niet eet”.

Kortom een boeiend boek dat ik niet snel een kookboek zou noemen, boordevol informatie over de invloed die je, met behulp van keuzes in je voeding, zelf kunt uitoefenen op je gezondheid. Wanneer je op zoek bent naar makkelijk leesbare informatie op dat gebied dan is dit boek absoluut een aanrader!

Martine maakte deze supersalade met bonen, gerst, aardperen en appel uit het boek, een heerlijke salade met niet alledaagse ingrediënten.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?