Tips voor een duurzame kerst (met gratis recepten-download)

 

Geen kerstdagen met grote groepen dit jaar. Jammer maar we maken er maar weer het beste van. Er zal toch flink wat geld uitgegeven worden aan eten en drinken. Van luxe vlees tot aardappelen, groenten en feestelijke toetjes. Maar wist je dat 14% van al deze inkopen in de prullenbak verdwijnt? Dat vinden wij echt zonde. Eindig het jaar daarom met een goed voornemen: plan je kerstdiner goed en serveer kleinere porties. Beter voor het milieu en voor je gezondheid.

1. Plan je maaltijden en het inkopen doen.

Als je op het laatste moment nog vlug even je kerstinkopen doet, komt de kar vol te zitten met impulsaankopen. Het resultaat: voedselverspilling en veel troep. Maak van te voren een lijst zodat je in een keer al je inkopen doet. Dit voorkomt ook nog eens extra ritjes naar de winkel. Nog handiger misschien: bestel je boodschappen online.

Om efficiënt inkopen te doen is het handig om een maaltijdplanning te maken voor beide kerstdagen waarbij je rekening houdt met alle ingrediënten en eventuele restjes.

2. Pas de portiegrootte aan.

Wij Nederlanders hebben liever te veel dan te weinig eten met kerst. Dit zorgt vaak voor meer eten dan je had bedacht en voor veel restjes. Zorg ervoor dat je uit gaat van iets kleinere porties dan normaal, zeker als je meer gerechten maakt.

3. Maak eens een kerstmenu zonder vlees of met vis.

Met kerst wordt traditioneel (veel) vlees gegeten. Misschien durf je het aan en maak je een kerstmenu zonder vlees of met vis. Inspiratie voor lekkere gerechten vind je in deze mooie download van PuurGezond, daarin staan 10 PuurGezonde kerstinspiratie recepten. Goed voor jou en goed voor het milieu.

En het allerbelangrijkste:

- geniet van deze dagen,
- geniet van met wie je samen bent,
- geniet van lekker eten,
- geniet van even lekker samen naar buiten.
 
Maak er leuke, gezellige dagen van!
 
PuurGezond Kerst 2021
 

 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.