Skip to main content

In het NHD: Gezonder leven is dé oplossing

Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) heeft voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten gemaakt. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij kwamen. Vandaag de afsluiting.

Gezonder leven is dé oplossing

Ieder dieet belooft gouden bergen, maar na maandenlang onderzoek, interviewen en uitproberen blijkt dat maar weinig programma’s deze belofte kunnen inlossen. De enige die de toets der kritiek konden doorstaan, zijn eigenlijk geen diëten, maar manieren om tot een gezondere levensstijl te komen. En daarmee is maar weer eens duidelijk geworden dat streng op dieet gaan vechten tegen de bierkaai is.

Over één ding waren onze deskundigen Martine Dogger en Jet Timmer het iedere keer eens: een dieet laat je wel doorgaans snel wat kilo’s verliezen, maar als je daarna niet doorzet, zit dat verloren gewicht er zo weer aan. Met rente. In de laatste aflevering laten we ze nog één keer aan het woord om tips mee te geven die gegarandeerd wél werken.

Verleiding

Martine Dogger van Dieet&Co: „We zijn in deze moderne maatschappij flink afgedreven van het gegeven om drie keer per dag een maaltijd te eten. Er is overal en altijd eten beschikbaar, op stations, bij benzinestations. De verleidingen zijn dus groot. En we zijn steeds minder energie op een dag gaan verbruiken, omdat we minder bewegen, meer zittend werk doen. Maar ieder mens kan dit ombuigen, door zich te richten op een gezondere levensstijl. Dat is echt de enige manier.”

Maar hoe dan? „Trek in zoetigheid na de maaltijd bijvoorbeeld, ik hoor het heel veel van cliënten, is simpelweg een gewoonte. Als je goed nadenkt, weet je dat die trek niet echt is, want je hebt net een bord eten achter de kiezen. Die drang gewoon doorstaan, tot het wegebt, is moeilijk. Maar als je ervoor zorgt dat je echt goed verzadigd bent door je maaltijd, is het te doen. Eet volle zuivelproducten bij je ontbijt of lunch, of pak een bakje havermout. Eet als lunch bijvoorbeeld een salade. Maar niet alleen wat sla met tomaatjes, maar voeg er stukjes kip of vis aan toe, een ei of peulvruchten. Dan zit je echt uren vol. En als avondeten? Aardappelen, groente en vlees kan prima, maar neem dan de helft groente, een kwart aardappelen en een kwart vlees. Of een bonenschotel. Hou je je aan dit ’dieet’, dan val je af en leef je gezonder.”

Realistisch doel

Jet Timmer van The Feelgood Company sluit zich daar bij aan. „Belangrijk is ook om kleine stapjes tegelijk te nemen, stel je doelen niet te hoog, dat is onrealistisch. Probeer eerst eens frisdrank te laten staan of de suiker in je koffie weg te laten. En doe inderdaad je best zoete verleidingen te weerstaan door drie keer per dag een echt verzadigende maaltijd te eten. Als ontbijt kun je bijvoorbeeld een omelet maken, met groente en zalm of Hüttenkäse. Neem als lunch een vullende maaltijdsalade of een stevige soep en zorg vooral dat er steeds iets te kauwen is. Dan verteert je lichaam het eten veel beter. En eet ’s avonds een curry of maak een ’traybake’: groente en zoete aardappel met olijfolie in de oven en klaar. Eet daar wat kip of vis bij en je redt het echt makkelijk tot de volgende ochtend. Een gezonde leefstijl gaat vooral om ánders eten, niet per se minder.”

door: Hanneke van den Berg

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?