Skip to main content

Eet ik 1x ongezond, kom ik meteen een kilo aan! Hoe kan dit?

Ik heb een dag ongezond gegeten en ben 1-2 kilo aangekomen, kijk maar naar de weegschaal. Een veel voorkomende anekdote die een hoop frustratie oproept, maar hoe zit dit nou precies?

Eet ik 1x ongezond, kom ik meteen een kilo aan!

1 kilo aankomen in vetmassa na een etentje of een dagje wat ongezondere keuzes, kan niet. Gewichtstoename wordt veroorzaakt door structureel meer calorieën te eten dan dat het lichaam verbrandt. De hoeveelheid calorieën die het lichaam verbrand wordt ook wel het rustmetabolisme genoemd, dit is het energieverbruik in rust. Als je een langere periode meer energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, dan zal het gewicht geleidelijk toenemen. Als je minder energie binnen krijgt dan dat je verbruikt, ga je afvallen.

Een gram vet levert 9 kcal. Dit zou dus betekenen dat je  9000 kcal extra moet eten om een kilo vetmassa aan te komen. Dit is best een bourgondisch etentje en bovendien werkt het in theorie iets anders. Vetmassa bestaat niet volledig uit vet, maar slechts voor 87% verder bestaat de vetmassa uit water?.  Dit betekent dat er +- 7777 kcal extra gegeten moeten worden, voor een kilo vetopslag. Daar komt de thermogenese ook nog bij. Thermogenese is de energie die verbrand wordt bij het verwerken van voedsel. Deze energie is maximaal 10% van het totale verbruik.

Andersom werkt het ook zo. Om een kilo vet kwijt te raken, zullen er 7700 kcal verbruikt moeten worden. Dit is bijna niet haalbaar in een dag. Een stijging in het gewicht die je op de weegschaal ziet, is iets anders dan een stijging in lichaamsvet, een plotselinge stijging in gewicht, bijvoorbeeld na een lekker etentje, wordt eigenlijk nooit veroorzaakt door een stijging in  vetmassa of in spiermassa.

De extra kilo op de weegschaal komt in de meeste gevallen door:

Glycogeen: Voordat je lichaam vet opslaat, wordt eerst de glycogeen vooraard in het lichaam aangevuld. Glycogeen is opgeslagen glucose en koolhydraten die je kan vinden in je spieren, lever en je hersenen.

Vocht: In producten zoals friet, borrelhapjes en gemarineerde vleessoorten zit veel zout waardoor je lichaam meer vocht vasthoudt de volgende dag. In de loop van de dagen erna raak je het zout en dus het vocht weer kwijt en daalt je gewicht weer tot normaal.

Als je weer gaat eten zoals je deed, raak je die extra kilo glycogeen of vocht weer snel kwijt. Een dagje wat meer eten en ongezondere keuzes maken is helemaal geen probleem. Laat na zo’n dag de weegschaal even voor wat het is. Jezelf wegen na zo’n dag is een garantie voor teleurstelling. Probeer de draad weer op te pakken en wees niet te streng voor jezelf. Genieten van lekker eten kan ook best af en toe.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. 

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?