Skip to main content

In het NHD: Shake, shake, shake your body

Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) maakt voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij zullen komen. Vandaag deel 10.

Shake, shake, shake your body

Maaltijdshakes. Astronauten leven er ook op, als ze op weg zijn naar de maan, dus waarom zou dat voor ons, gewone stervelingen, niet handig zijn? Je raakt er toch buitengewoon snel wat kilo’s door kwijt en alle voedingsstoffen en mineralen zitten er toch in, dus waarom zou je het niet doen?

Zelf heb ik het wel eens geprobeerd, maar ik smachtte na een dag al naar wat vast voedsel, miste het kauwen, het gevoel dat je echt iets in je maag had. Maar er zijn ook genoeg mensen die het een ideaal middel vinden om vlak voor de vakantie een iets strakker lijf te hebben en dus gaan de maaltijdshakes in deze periode weer als warme broodjes over de toonbank.

Allemaal beloven ze dat het een veilige manier van afvallen is en dat je geen voedingstoffen te kort zult komen als je hun programma volgt. Maar uit onderzoek is gebleken dat lang niet alle maaltijdshakes ook echt goed zijn. Sommige bevatten te veel suiker of veel te weinig calorieën om het langer vol te houden.

Hoe denken onze experts erover?

Positief

Martine Dogger van Dieet&Co: „Ik ben er weliswaar geen voorstander van, maar dergelijke shakes kunnen natuurlijk wel helpen om in korte tijd wat kilo’s kwijt te raken.”

Jet Timmer van The Feelgood Company: „Een shake is makkelijk, snel, simpel mee te nemen en je hoeft er niet over na te denken of veel voor te bereiden. Er zijn mensen die een voldoende vol gevoel krijgen van zo’n maaltijdshake en voor hen kan het wel helpen snel wat af te vallen.”

Negatief

Martine Dogger: „Er zijn een paar gerenommeerde merken die goed zijn onderzocht, zoals Modifast, maar toch zou ik maaltijdshakes nooit aan mijn cliënten aanraden. Je valt er weliswaar snel mee af, maar zoals bij ieder ander crashdieet zitten die kilo’s er doorgaans ook zo weer aan, met nog wat extra’s erbij. Artsen zetten patiënten die een maagverkleiningsoperatie ondergaan wel eens kort daarvoor op zo’n maaltijdshake-dieet omdat hierdoor de lever verkleint en het operatiegebied wat makkelijker toegankelijk wordt. Maar voor gewoon een verlangen om wat af te vallen is het niet aan te raden. Zonder begeleiding hou je dit meestal niet lang vol. Die shakes zitten erg laag in calorieën en dus hou je vaak een sterk hongergevoel.”

Jet Timmer: „Wat ik slecht vind, is dat je er, behalve zo’n reepje voor tussendoor, niet voor hoeft te kauwen op je eten. Als je je voedsel kauwt, komen er enzymen vrij die helpen om je eten te verteren. Ook zitten er voor zover ik weet nooit vezels in en die zijn belangrijk voor je gezondheid. Psychologisch is dit een vrij zware manier van afvallen, omdat je de hele tijd het gevoel hebt dat je niet echt iets te eten hebt gehad, zo’n shake is vloeibaar en lijkt dan meer op een drankje. Daardoor ben je in je hoofd veel meer met eten bezig dan je zou zijn als je op een gewone manier zou eten.”

door: Hanneke van den Berg

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?